2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A szlovákok többsége azt akarja, hogy Oroszország nyerje meg az ukrajnai háborút

Az Euractiv szerint a szlovákok többsége az oroszok oldalán áll.

Egy felmérés szerint a szlovákok több mint fele üdvözölné az Ukrajna feletti orosz katonai győzelmet. A felmérést az MNFORCE és a Seesame ügynökségek, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia végezte.

A megkérdezettek mintegy ötöde mondta azt, hogy orosz győzelmet szeretne. Több mint a fele szerint hajlik az orosz győzelem felé. Eközben csak egyharmaduk mondta azt, hogy Ukrajna felé hajlik, és mindössze 18% tartózkodott.

A megosztottság jól látható a pártok szintjén. Például Robert Fico volt miniszterelnök SMER-SD szavazóinak túlnyomó többsége az orosz oldalon áll.

Fico az oroszellenes szankciók hangos ellenzője. 

Ami a földrajzi különbségeket illeti, csak Pozsony lakosságában vannak többségben azok, akik Ukrajna győzelmét akarják. Szlovákia régóta az EU egyik legoroszbarátabb országa Bulgária mellett.

A közép- és kelet-európai országok közül csak a bolgárok gondolkodnak jobban Putyinról (75%). 2022 februárjában, az invázió előtt az emberek 44%-a a NATO-t és az Egyesült Államokat okolta az ukrán határon kialakult feszültségért, és csak 33%-uk Oroszországot.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató