2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Von der Leyen: Lehetséges, hogy Putyin a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerül

„Ha az ukránok azt mondják, harckocsik kellenek nekik, akkor azt kell nekik szállítanunk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Csütörtök este a kereskedelmi Bild TV német televíziónak adott interjújában Ursula Von der Leyen arról beszélt, hogy el tudja képzelni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) indul majd eljárás Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Lehetségesnek tartom”

– mondta. A bizottsági elnök egyben felkérte az európai államokat, hogy nyugati harckocsikat is szállítsanak Ukrajnának. „Ha azt mondják, harckocsik kellenek nekik, akkor ezt komolyan kell vennünk, és ezt kell nekik szállítanunk. Az ukránok bebizonyították, hogy a megfelelő katonai eszközök birtokában meg tudják védeni magukat” – mondta.

„Fontos, hogy Putyin elveszítse ezt a háborút”

Úgy fogalmazott, hogy kétség kívül a legsúlyosabb háborús bűncselekményeket követték el Ukrajnában. „Ezért támogatjuk a bizonyítékok gyűjtését, hogy lehetővé váljanak eljárások a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Ezen bűncselekmények megtorlása képezi alapját a közös nemzetközi jogrendünknek. És végtére Putyin felelős ezekért” – hangoztatta von der Leyen.

Fontos számomra, hogy Putyin elveszítse ezt a háborút és felelősségre vonják tetteiért”

– jelentette ki von der Leyen.

Az uniós szankciókról szólva hozzáfűzte: „Mindent megteszünk, hogy Putyin megfizessen mindazért, amit tesz és hadikasszája lassan, de biztosan elapadjon”.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató