2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Bécs: antifasiszták, feministák, balosok tiltakoztak az energiaárak miatt

Több mint 32 000 tüntető vonult fel az infláció elleni tüntetéseken az ország kilenc tartományában - írja a Der Standard.

A tüntetés mottója: "lefelé az árakkal"

Szakszervezeti információk szerint a tiltakozó felvonulásokon, amelyeket minden szövetségi államban megtartottak - a zord idő ellenére - összesen 32 600-an vettek részt.

Messze a legnagyobb tüntetés a bécsi tüntetés volt a Schweizer Gartentől a Karlsplatzig, amelyen körülbelül 20 000 ember vett részt. A szervezők szerint a második legnagyobb Salzburg volt, több mint 2000 résztvevővel.

Ingrid Reischl, az ÖGB (munkáskamara) ügyvezető titkára szerint többször figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek javaslatait az infláció elleni küzdelemre vonatkozóan. Energiaárfékre van szükség a villamosenergia-árfék helyett. Az ÖGB képviselőinek kritikája a villanyárfékre vonatkozott, "még ha fékezel is, a falnak ütközhetsz" - hangzott a hangszórókból.

A menetben inkább antifasiszták, feministák, baloldaliak vettek részt

Jobboldali szélsőségesek, koronatagadók és a antifaiszták képviselői is bejelentették, hogy részt vesznek a tüntetéseken. Az ÖGB elhatárolódott a radikális jobboldali csoportoktól, a végrehajtó hatalommal való szoros együttműködést hangsúlyozták. 

A demonstráción nagy erőkkel jelent meg a rendőrség. Egy rendőrhelikopter folyamatosan körözött a belváros felett, illetve a menet elején és végén rendőrjárművek oszlopa kísérte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató