2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Kreml: másokkal ellentétben Oroszország és Kína nem akarja uralni a világot

Oroszország és Kína, néhány más állammal ellentétben, nem törekszik a világ uralomra – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő Pavel Zarubin újságírónak. Az interjú egy részletét a Rosszija 1 csatornának.“Kétoldalú kapcsolataikat megvalósítva, csak Oroszország és Kína nem állítja, hogy az egész világot uralja. Tudjuk, hogy más országok hajlamosak erre” – mondta.

A szóvivő “abszolút hasonlóságot” állapított meg Moszkva és Peking hozzáállásában az USA provokatív akcióival kapcsolatban. Oroszország és Kína egyaránt elfogadhatatlannak tartja az ilyen destabilizáló magatartást – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a héten Szamarkandban, az SCO-csúcstalálkozó alkalmával tárgyalt egymással. Az orosz vezető különösen bírálta a nyugati törekvéseket egy egypólusú világ megteremtésére, amely a bolygón élő nemzetek túlnyomó többsége számára teljesen elfogadhatatlan. Kínai kollégája megjegyezte, hogy Peking Moszkvával együtt kész példát mutatni a felelős világhatalomról, és a világot a fenntartható és pozitív fejlődés útjára terelni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató