2024. április 13. - Ida
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°14°

Svédország: Senki nem akar kormányt alakítani a bevándorlásellenes SD-vel

Az elemzők a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy a Mérsékelt Párt, a Kereszténydemokraták és a liberális párt alakítana kisebbségi kormányt.

Andreas Norlén, a parlament elnöke, elmondta, hogy olyan kormány megalakítása a cél, amely valamennyi parlamenti erő számára elfogadható lenne. A svéd választási bizottság adatai szerint a szeptember 11-én tartott választáson a Mérsékelt Pártból, a radikális Svéd Demokratákból, a Kereszténydemokratákból és a Liberálisokból álló jobboldali tömb együttesen 176 helyet szerzett a 349 tagú parlamentben, csekély előnnyel megelőzve a 173 mandátumhoz jutó balközép pártokat.

Az új kormány dilemmája  

Ulf Kristersson első nyilatkozatában időt kért annak érdekében, hogy sikeres tárgyalásokat folytathasson le.

A fejtörést az okozza, bevegyék-e a kormányba a Jimmie Akesson vezette Svéd Demokratákat, amely szeretne belépni, de a többi három párt ezt ellenzi.

Akesson azt mondta, hogy a tárgyalások máris jól haladnak, és egy csomagban igyekeznek megtárgyalni az összes nyitott kérdést.    

Az elemzők a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy a Mérsékelt Párt, a Kereszténydemokraták és a liberális párt alakítana kisebbségi kormányt, melyet kívülről támogathatnának a svéd demokraták. Szavazataiért cserébe a radikális párt jelentős befolyást gyakorolhatna a kormányzati döntésekre a számára fontos témákban.    

Az új kormány megalakítására csak a parlament őszi ülésszakának kezdetén, szeptember 27-én kerülhet sor leghamarabb. Addig a leköszönő miniszterelnök, a szociáldemokrata pártot vezető Magdalena Andersson marad az ügyvezető kormányfő.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató