2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Forbes: Európában az energia mellett újabb válság bontakozik ki

 Az európai cégek csökkentették a műtrágyatermelést az orosz földgáz hiánya és a magas energiaárak miatt – írja a Forbes.



„Ez a legfrissebb az EU „eredményei” sorozatában a számszeríjak terén” – ironizál a kiadvány.

Sajtóértesülések szerint az európai vállalatok földgázt használnak nitrogénműtrágyák előállítására, de az Északi Áramlat gázvezetéken keresztüli szállítás leállása miatti magas energiaárak miatt a vállalatoknak csökkenteniük kell termékeik kibocsátását.

A műtrágyahiány problémáját az oroszellenes szankciók is súlyosbították, amelyek ugyan nem tiltják az Oroszországból történő importot, de korlátozzák azok előállítását és más országokba történő szállítását - mutat rá a lap.

Július 22-én Isztambulban többoldalú megállapodást írtak alá az orosz termékek exportra szállítására vonatkozó korlátozások feloldásáról és az ukrán gabonaexportban nyújtott orosz segítségről. Az Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői által aláírt megállapodás ukrán gabona, élelmiszer és műtrágya exportját tartalmazza a Fekete-tengeren három kikötőből, köztük Odesszából.

Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselőkorábban arról számolt be, hogy az élelmiszerüzletnek az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra vonatkozó része nem működik. Emiatt szerinte a megállapodás felmondása sem kizárt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató