2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Több milliárdos áfacsaló bandára csapott le a NAV

Áfacsalásra szakosodott mobiltelefon-kereskedő bandát vont ki a forgalomból a NAV. A bűnözők összesen több mint négymilliárd forinttal károsították meg a költségvetést, az adóhivatal a bűnszövetség tizenegy tagjával szemben javasolt vádemelést.

Felfegyverzett kommandósok csaptak le egy mobiltelefonokkal feketén üzletelő bűnbandára, a bűnözők Ausztriából, nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat. Kihasználva egy kiskaput a felbérelt strómanok nem fizették meg a termékimport utáni áfát, azonban egy hamis számla alapján a magyarországi áfát visszaigényelték. Így nagyjából négymilliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

„A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel a hálózatot. A költségvetést ért kár megtérítésére összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyont, luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, bankszámlákat zároltak, de egy több száz milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni” – mondta Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának szóvivője.

Az ügyben összesen 40 ezer oldalnyi anyagot adott át a NAV a vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

„Már a vádirat tartalmazza a súlyosító körülményeket illetve azokat az elkövetési módokat amelyek a büntetési tételt jelentősen emelni fogják. Természetesen a bíróság vagyonelkobzást is alkalmazni fog" – fogalmazott Rinfel János, ügyvéd

A házkutatások során előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot is találtak. A vagyonelkobzásról a bíróság később dönt majd.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató