2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Macron: Oroszország visszahozta a gyarmatosítás korát

„Február 24. óta az imperializmus és a gyarmatosítás korszakához való visszatérés tanúi lehetünk. Franciaország elutasítja ezt, és megrögzötten a békét fogja keresni” – hangzott el a francia elnöktől New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán.

„Ki viselkedik hegemónként manapság, ha nem Oroszország?” – tette fel a kérdést Emmanuel Macron, hozzátéve, hogy „akik ma veszteg maradnak, saját érdekeikkel szembemenve vagy titokban (...) az új imperializmus, a kortárs cinizmus ügyét szolgálják, aláásva nemzetközi rendünket, amely nélkül nem lehetséges a béke.”

Zuzana Caputová szlovák államfő arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező állandó tagjait, hogy viseltessenek fokozott felelősséggel a béke fenntartása iránt.

„Az ENSZ előtt világos célkitűzés áll, ez pedig a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, a népek közti békés kapcsolatok fejlesztése és a nemzetközi együttműködés megvalósítása. Különös felelősség terheli azokat az országokat, amelyek az ENSZ BT állandó tagjainak minősülnek” – mondta Caputová, felszólítva utóbbiakat a béke védelmére és az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartására.

A szlovák államfő hangsúlyozta, hogy Oroszország eltávolodott a világszervezet alapokmányától azzal, hogy megkezdte hadműveletét Ukrajnában. 

„Szlovákia Ukrajna szomszédja, és a biztonságunk kerül veszélybe emiatt” – jelentette ki a lehető legszigorúbb szankciókat követelve Oroszországgal szemben. 

Felidézte, hogy Szlovákia minden lehetséges támogatást megad az ukrán vezetésnek, ideértve a katonai típusú segítséget is. Egyben felszólította az ENSZ-tagországokat, hogy kövessék Pozsony példáját – számolt be az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató