2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Die Zeit: Orbán annyi választási ajándékot osztogatott, hogy most anyagi gondjai vannak

A német lap szerint a magyar miniszterelnök autokratikus rendszert hozott létre országában.

Az EU végre keményen fellép a Magyarországon tapasztalható jogállamiság megsértésével szemben – olvasható a Die Zeit cikkében. Azt írják: egy olyan EU, amely ellenzi Vlagyimir Putyint, de évekig nézte, hogy a magyar miniszterelnök és Putyin barátja, Orbán Viktor autokratikus rendszert hoz létre országában, joggal tekinthető gyengének.

A gyengeséget azonban Európa nem engedheti meg magának háború idején, sem belsőleg, sem külsőleg. A lap szerint ez a felismerés késztethette a Bizottságot arra, hogy egy régóta esedékes drasztikus lépést tegyen: Magyarország uniós támogatásait

7,5 milliárd euróval akarja csökkenteni az EU, ha a magyar kormány nem hajtja végre a követelt jogállami reformokat.

A portálon azt írják: ez sok pénz Orbán Viktornak, aki nemrégiben annyi választási ajándékot osztogatott, hogy most anyagi gondjai vannak. Orbán Viktor hirtelen reformokat kínál, de a magyar miniszterelnök csak időt akar nyerni.

Reméli, hogy megússza a dolgot, és erre van esélye.


Meloni Orbán mellett

A lengyel miniszterelnök és Giorgia Meloni, aki valószínűleg Olaszország következő miniszterelnöke lesz, Orbán mellé állt. Meloni szerint az EU

a jogállamisági kérdéseket ideológiai fegyverként használja fel, hogy azokat vegye célba, akik nem tartják be az irányvonalat”.

Lehet azonban, hogy az EU népszerűtlen Varsóban és Rómában, de az ellenség a Kremlben van. Meloni és a lengyel kormány is így látja. Orbán Viktor tehát nem lehet biztos abban, hogy régi barátai a jövőben is hűségesek maradnak hozzá.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató