2022. november 28. - Stefánia
EUR : 412.6
USD : 397
Időjárás ikon

Megkezdődtek a népszavazások az Oroszországhoz csatlakozásról négy ukrajnai régióban

Öt napig tart a népszavazás a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint az orosz ellenőrzés alatti Herszon és Zaporizzsja megyékben.

Az első szavazóhelyiségek az orosz Távol-Keleten, majd Szibériában nyíltak meg az érintett területek elmenekült lakosai számára. Oroszországba csak a háború kezdete óta a védelmi tárca szerint több mint hárommillió embert evakuáltak.

Több száz szavazóhelyiséget nyitnak meg

A Donyecki Népköztársaság 450 szavazóhelyiséget nyit meg a területén, több mint kétszázat Oroszországban. A Luhanszki Népköztársaságban ez az arány 461-201. Zaporizzsja megyében 394 „hazai” és 85 „külső” szavazóhelyiség lesz: Oroszországban, valamint a többi három, referendumot tartó régióban. Herszon megyében nyolc területi és 198 körzeti választási bizottság alakult, de a helyi lakosok a Krímben, Moszkvában és számos más orosz városban is szavazhatnak.

A TASZSZ hírügynökség összesítése szerint a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát. A Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Kutatóintézet telefonos felmérése szerint a Donyecki Népköztársaságban a válaszadók 86, a Luhanszki Népköztársaságban 87, Zaporizzsja megyében 83, Herszon megyében pedig a 72 százaléka fejezte ki szavazási szándékát. 

Biztonsági intézkedések

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban a szavazólapokat csak oroszul nyomtatták ki, Herszon és Zaporizzsja megyében pedig két nyelven, ukránul és oroszul. Mind a négy régió közölte, hogy külföldi megfigyelőket vár az eseményre, amelyen az orosz Központi Választási Bizottság és az orosz parlament összes frakciója képviselteti magát. 

Az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásainak és „provokációinak” veszélye miatt a régiók fokozott biztonsági intézkedésekkel, a helyi szervek mellett az orosz nemzeti gárda bevonásával készülnek a népszavazások idejére. Biztonsági okokból személyes szavazás mind a négy régióban csak a zárónapon, szeptember 27-én lesz, fokozott óvintézkedések mellett, addig mozgóurnás szavazással vagy a szomszédos területeken lehet majd voksolni.

Egy szavazó véleménye:

"A fiatalok jelentik hazánk jövőjét, ami azt jelenti, hogy a népszavazás előrelépés. A barátaim a fronton szolgálnak, így én is itt vagyok ma a trikolórral, és teljes mértékben támogatom az Orosz Föderáció álláspontját"

A DNR, az LNR, Herszon és Zaporizzsja régiókban elkezdődtek a népszavazások az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Rövid összefoglaló róluk:

LNR

▪️ 26 700 négyzetkilométeres terület
▪️ lakossága körülbelül 2 millió fő
▪️ gazdaság: gépgyártás, vegyipar és petrolkémia, élelmiszeripar, fafeldolgozás, textilipar és építőanyagok; az export 73%-a kohászat.
▪️ nagyvállalatok: "Krasznodonszén, Rovenki antracit, Alcsevszki Kohászati Üzem, Alcsevszki Koksz és Vegyi Üzem".
▪️ 2014. május 11-én népszavazást tartottak az önrendelkezésről. 2014. május 12-én kikiáltották a függetlenséget, amelyet Oroszország, a DNR, Észak-Korea, Abházia, Dél-Oszétia és Szíria is elismert.

DNR

▪️ 26 500 négyzetkilométeres terület
▪️ lakossága mintegy 4 millió fő, a donyecki régió volt a legnépesebb Ukrajnában.
▪️ gazdaság: kohászat, gépipar, vegyipar, szén, villamos energia, élelmiszeripar és könnyűipar, az export 73%-a - kőszén, antracit, koksz, félkoksz.
▪️ fő vállalkozások: Donyecki Vas- és Acélművek, Jenakijev Acélművek, Zujevszkaja TPP, Komszomolszkoje Rudoupravlenie, Harci csőgyár.
▪️ 2014. május 11-én népszavazást tartottak az önrendelkezésről. A függetlenséget május 12-én kiáltották ki, és Oroszország, az LNR, Abházia, Dél-Oszétia, a KNDK és Szíria elismerte.

Herszon régió

▪️ 28 500 négyzetkilométeres terület
▪️ lakossága körülbelül 1 millió fő
▪️ gazdaság: mezőgazdaság és élelmiszeripar, hajógyártás, gépgyártás, cellulóz- és papírgyártás, könnyűipar, energiaipar, kohászat.

Zaporizzsjai terület

▪️ területe 27,2 ezer négyzetkilométer
▪️ lakossága körülbelül 1,5 millió fő
▪️ az ukrán energiaipar zászlóshajója, az ország villamos energiájának 25%-át termeli; a terület ad otthont a híres Dnyeper vízerőműnek, Energodar pedig a zaporozsjei hőerőműnek és atomerőműnek (Európa legnagyobb erőműve).
▪️ több gazdaság: a mezőgazdasági termékek és élelmiszeripari termékek, a vas- és színesfémkohászat, a gépipar, az energiaipar, a vegyipar és a petrolkémia, az élelmiszeripar és a könnyűipar, a mezőgazdaság, a gyógyszeripar egyik legnagyobb termelője,
▪️ nagyvállalatok: "Zaporizssztal", "Dneprospetsstal", "Ukrán grafit", "Zaporozsje vasérc- és alumíniumgyár", titán-magnézium üzem, Melitopolban a legnagyobb ukrán mozdonyraktár és ZAZ üzem, Berdjanszkban kábel- és gumigyárak.

(Mandiner nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató