2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

A lengyel igazságügyi miniszter zsarolónak nevezte Ursulát

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.

„Von der Leyen igazi neve: zsaroló”

– írta Ziobro a Twitter közösségi honlapján.

Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós pártot is vezető miniszter szerint az Európai Bizottság elnöke „nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar”. Ursula von der Leyen a Princeton Egyetemen rendezett vita során kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után „nehéz helyzetbe” kerül, Brüsszelnek „megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében”.

„Szégyenletesnek” és „nagyon veszélyesnek” nevezte a bizottsági elnök kijelentését Tomasz Poreba, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő is. Szerinte von der Leyen szavai „nagyon világosan felfedik az Európai Unió jelenlegi irányvonalát”, vagyis azt, hogy a demokratikus választások eredményét „csak akkor erősítik meg, ha ezt a brüsszeli politikai elit, valamint a liberális baloldal jóváhagyják”.

A PiS másik EP-képviselője, Kozma Zlotowski kifogást intézett az Európai Bizottsághoz „az olasz parlamenti választásoknak a bizottsági elnök általi befolyásolása” kapcsán. Levelében Zlotowski azt írta: von der Leyen kijelentése „úgy hangzik, mint egy, az olasz választóknak és a leendő kormánynak címzett fenyegetés”. A képviselő hangsúlyozta: a választási eredményekről „nem a brüsszeli hivatalnokok”, hanem a választók döntenek szabad szavazáson.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat, amelyek fő esélyese a felmérések szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga pártok alkotta jobbközép koalíció.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató