2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó Szíria partjainál - 77 halott

Legalább 77 ember vesztette életét, amikor egy Libanonból érkező migránsokat szállító hajó elsüllyedt Szíria partjainál – közölte pénteken az ország egészségügyi minisztere.



Ez a baleset volt eddig a leghalálosabb, mivel egyre több libanoni, szír és palesztin próbál a tengeren keresztül elmenekülni a válság sújtotta Libanonból egy jobb európai jövő felé. Az országban több tízezren veszítették el az állásukat, miközben a libanoni font értéke is több mint 90 százalékot zuhant, ezzel rendkívüli szegénységbe taszítva családok ezreit. 

Az áldozatok hozzátartozói elindultak Libanonból Szíriába, hogy segítsenek azonosítani a holttesteket és visszavigyék őket eltemetni. A hajó kedden hagyta el Libanont, a balesetről pedig csütörtökön kezdtek érkezni az első hírek. A fedélzeten szíriai, libanoni és palesztin állampolgárok utaztak – írja az AP News. 

A vízből sikeresen kimentettek 20 embert, őket most a szíriai Tartusz tengerparti városában lévő al-Bázeli kórházban ápolják – idézte a szír állami televízió Hasszán Ghabbas egészségügyi minisztert. Az egészségügyi hatóságok csütörtök óta készenlétben állnak annak érdelében, hogy segítsenek a keresési műveletekben – tette hozzá. A kórház egyik névtelenül nyilatkozó alkalmazottja azt mondta az AP-nek, hogy a megmentettek közül nyolcat ápolnak az intenzív osztályon.

A tisztviselő a 77 halálos áldozatról szóló hírt is megerősítette. 

A hajó fedélzetén utazó emberek pontos számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek. Egyesek szerint lehetettek 120-an is, amikor az elsüllyedt, de a hajó méretei és kapacitása alapján ez nem egyértelmű. Ali Hamie libanoni közlekedési miniszter közölte, hogy a túlélők között 12 szír, 5 libanoni és 3 palesztin van.

A libanoni belügyminiszter szerint 8 holttestet szállítottak vissza Libanonba péntek hajnalban. Pénteken naplemente után újabb áldozatok holttestét, köztük 2 palesztint szállítottak Libanonba. Hét mentőautóval vitték őket az északi Tripoli városa felé. A szíriai állami média úgy tudja, hogy a hatóságok 9 libanoni és 2 palesztin holttestét adták át a Libanoni Vöröskeresztnek az aridai határátkelőnél.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató