2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Gwendoline Delbos-Corfield: Orbán parancsokat fogad el Putyintól

„Putyin néhány kívánságát maga Orbán terjeszti az Európai Tanács elé” – fogalmazott a liberális EP-képviselő.

Az Európai Unióban mindenki tisztában van azzal, hogy Orbán kész bizonyos parancsokat elfogadni Putyintól, néhány kívánságát ő terjeszti a tanács elé – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban a Magyarországról szóló európai parlamenti jelentés készítője, Gwendoline Delbos-Corfield. A zöldpárti politikus elmondta azt is, hogy mi a baja a Európai Bizottság hatására hozott magyar vállalásokkal. Az portál strasbourgi irodájában kérdezte az EP-képviselőt a szankciókról, az energiaválságról és a felállítandó korrupcióellenes hatóságról.

A korrupcióellenes hatóságról (Integritás Hatóság), amelyet az Orbán-kormány az Európai Bizottság igényeinek megfelelően létrehoz a liberális politikus elmondta:

A magyar kormánnyal kapcsolatban hozzászoktunk, hogy olyan kiigazításokat végeznek, amelyek ugyan az európai hatóságokat kielégítik, ám igazából csak színleltek, és így nem hoznak semmilyen változást”.

Hozzátette: „Még akkor is, ha hatékonyak lennének a magyar kormány változtatásai, és igénybe vennék az átláthatósági kérdések szakértőinek tanácsait, az még akkor is problémás volna, hogy talán túl későn történnek meg ezek változtatások, és csak a már létező, Orbánhoz közeli oligarchák között teremtenek jobb versenyt”.

A szankciókkal kapcsolatban a politikus így fogalmazott: „Szerintem már most is működnek, mind szimbolikusan – mert az oroszok úgy érezhetik, hogy mindenki ellenük van –, mind operatív szempontból, hiszen bizonyos vagyontárgyakat, például ingatlanokat és pénzt vettek el Putyinhoz közeli oligarchától”.

„Az Európai Unióban mindenki nagyon is tisztában van azzal, hogy annak érdekében, hogy megnyerje Oroszország engedékenységét, hogy számára továbbra is belépési pont maradhasson, hogy továbbra is jó megállapodásokkal rendelkezzen a Gazpromtól, Orbán kész bizonyos parancsokat elfogadni Putyintól. Az nagyon világos, hogy

Putyin néhány kívánságát maga Orbán terjeszti az Európai Tanács elé”

– fogalmazott Corfield.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató