2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szijjártó: Az európai gazdaság egy recesszió felé halad

Az EU-s szankciók károsabbak Európára, mint az oroszokra nézve, akikkel szemben bevezették őket – mutatott rá a tárcavezető.

A CNN műsorvezetője is beszélgetett Szijjártó Péterrel az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) BT-gyűlését követően. A csatorna többek között arról kérdezte a magyar külgazdasági és külügyminisztert, miért kellene feloldani a szankciókat.

Szankciókról és hatékonyságukról

Szijjártó Péter a beszélgetés során kiemelte,

ha szankciókat hozunk valakivel szemben, akkor annak károsabbnak kell lennie a szankcionáltra, mint magunkra nézve, ám az EU-s szankciók, amelyeket Oroszországgal szemben vezettek be, károsabbak Európára, mint az oroszokra nézve”. 

A magyar tárcavezető rámutatott: „az európai gazdaság egy recesszió felé halad, amire már jó ideje nem volt példa, a biztonságos energiaellátás pedig már a múlté Európában”.

Kinek az oldalán áll Magyarország?

Arra a felvetésre, hogy, hogy egyesek szerint úgy tűnik, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán áll, mint az EU és partnerei oldalán, a külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta:

„Ezt a vádat nagyon komolyan vissza kell utasítsam, mert mi, magyarok már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem. A jelenleg érvényben lévő hét szankciós csomagot kivétel nélkül egyhangú döntéssel fogadta el az Európai Unió. Tehát ha nem támogattuk volna ezeket a szankciós csomagokat, akkor nem is léphettek volna életbe. Azt azonban egyértelművé tettük, hogy

semmiképp sem fogjuk az ország biztonságos energiaellátását kockára tenni.”

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül lehetetlen lenne megoldani.

Azonnali tűzszünetre lenne szükség

Oroszország felelősségre vonásáról szólva a miniszter elmondta, véleménye szerint

sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tenni annak érdekében, hogy helyreálljon a béke.

A legmegfelelőbbnek az azonnali tűzszünetet látja, és emlékeztetett arra is, Magyarország már a háború kezdetén felajánlotta, hogy a béketárgyalások helyszínéül szolgál. Szijjártó Péter szerint ha az ENSZ tagjai a békéért harcolnának, akkor megelőzhetnék több százezer ember szenvedését.

Az oroszok mozgósításáról

Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi beszédével kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „természetesen

minden olyan döntés és nyilatkozat, amely a háború további eszkalációjához vezet, rossz hír számunkra.

Ezért mondjuk, hogy bizony már a 25. órában vagyunk. A tegnapi kijelentés miatt is járunk már a 25. órában, és ezért kell végre megoldanunk ezt a krízist.”

Hozzátette: hazánk egyértelműen elítél mindenkit, aki atomháborúval fenyegetőzik, és semmiképp sem szeretné, ha megtapasztalnánk az atomháború borzalmait.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató