2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tömegével állítottak elő gyújtogatókat a nyáron Franciaországban

Az idei nyár erdőtüzektől volt terhes Franciaországban. A hatóságok pénteki összesítése alapján a nyár folyamán 48 embert állítottak elő gyújtogatás gyanújával. Az adatok ráadásul még nem is véglegesek, még gyűjtik az információkat.

A 48 előállítottból 12 személyt ítéltek már el, a legsúlyosabb büntetést a délnyugati Gironde megyében sorozatos erdőtüzeket okozó fiatalemberre szabták ki, őt két év szabadságvesztéssel sújtották.

Kiskorúakat is elítéltek, köztük két "kamaszfiút", akik pirotechnikai eszközökkel okoztak erdőtüzet Bretagne-ban, öt hektárnyi bozótot felperzselve.

"Nagyon különböző profilú emberek gyújtogattak, fiatalok, kiskorúak, nyugdíjasok, minden társadalmi kategóriából, többségében férfiak. Egyesek gyengébb idegzetűek, időnként elmezavarosak"" - mondta az AFP hírügynökségnek Marie-Laure Pezant, az országos csendőrség szóvivője.

Az erdők országos hivatala, az ONF szerint a nyári tüzek 90 százalékát ember okozta, s 30 százalékuk volt szándékos gyújtogatás. Minden esetben rendőrségi vizsgálat indult. Franciaországban, főként az ország délnyugati részén, a szeptember 17-i adatok szerint idén már 65 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer adatai szerint ez a 2006-2021 közötti éves átlag hatszorosa. 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató