2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Demszky: A választási győzelmet a jelenlegi feltételek mellett elképzelhetetlennek tartom

A Jelen nevű portálnak nyilatkozott a balliberális ex-főpolgármester.

„A mostani ellenzékiek és a régiek közötti párbeszédet hiányolja. Mit tudnának önök hozzátenni a mostaniak tudásához?

Szerintem nagyon sokat. De nem csak magunkról beszélek, hanem egy jóval szélesebb körről, ám ehhez kellene valamiféle nyitottság az ellenzéki pártok vezetőinek részéről is. Nemcsak annak elismerésére volna szükség, hogy vannak, akik többet tudnak náluk, hanem annak fölismerésére is, hogy valójában semmit sem tudnak. Ehhez pedig kell egyfajta bölcsesség, illetve nagyon nagy alázattal kell odafigyelni azokra, akik többet tudnak náluk, mert már bizonyítottak valamilyen területen.

Azt mondta, az önök tanulási időszaka tizenöt év volt. Ha a 12 éve regnáló NER-t vesszük alapul, akkor ezek szerint már csak néhány évet kellene kibírni.

Sajnos ennél sokkal pesszimistább vagyok. A választási győzelmet a jelenlegi feltételek mellett gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartom, lényegében nullára redukálták az ellenzék esélyeit. Ez, ahogy azt a legutóbbi választás is igazolta, egyre inkább valamiféle színjáték. A másik óriási probléma az ellenzék töredezettsége. Az előző választási kampányban, amelyben nagyon aktívan részt vettem, mivel a Nyomtass te is című lapot terjesztettem, azt tapasztaltam a falvakat járván, hogy az ellenzéki pártok részéről szinte egy nevet sem tudtak fölsorolni az emberek, hanem csak azt mondták rájuk, hogy ők a kommunisták. Tehát van a Fidesz, vagyis Orbán, és vele szemben a kommunisták.
A Fidesz felfoghatatlan méretű párttá növekedett, és én el vagyok képedve, hogy azok az emberek, akik elvileg bennünket, ellenzéki szavazókat képviselnének, ennyire megosztottak. Érzékeny vagyok a szakpolitikákra, de meg nem tudnám mondani, milyen különbség van például az egyes pártok társadalompolitikai elképzeléseiben. Vagy azért, mert nincsenek különbségek, vagy azért, mert ezeket nem tudták láthatóvá tenni. Ez a töredezettség rettentő káros volt és maradt, s nyilván azért van, mert minél több a párt, annál több a pozíció, illetve az azokkal járó pénz. De azért ez a játék a bőrünkre megy. Nagyon nehéz megmondani, melyik pártra nincs szükség, de alapvetően ez a töredezettség és a médiafelület hiánya okozta a jelenlegi katasztrofális helyzetet.

Akkor tulajdonképpen a megoldás egy nagy, egységes ellenzéki párt lenne?

Talán igen.

Úgy látom, Gyurcsány Ferenc épp egy ilyen párt vezetésére jelölte ki önmagát.

Gyurcsány Ferencet elég jól ismerem, és messze nincs olyan rossz véleményem róla, mint másoknak. Szolidáris vagyok vele, mint egy karaktergyilkosság áldozatával. Nagyon sok jót is lehet mondani a miniszterelnöki tevékenységéről, fontos szerepe volt abban, hogy Orbán Viktor 2002-ben és 2006-ban is elveszítette az országgyűlési választásokat. Ám rendkívül megosztó személyiség, teljesen közömbös, hogy miért. Gyurcsány nem tudja, képtelen megszerezni a Fideszből kiábrándult szavazók voksait, ezért gondolom úgy, hogy nem alkalmas az ellenzék vezetőjének szerepére.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató