2022. november 30. - Andor, András
EUR : 408.04
USD : 393.67
Időjárás ikon

Magyarország továbbra is ad schengeni vízumot az orosz állampolgároknak – Szijjártó

Magyarország továbbra is kiadja a schengeni vízumot az orosz állampolgároknak, annak ellenére, hogy az eljárás bonyolultabbá vált – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteken.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában Szijjártó kifejtette, hogy a Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodás közelmúltbeli felfüggesztése az EU részéről nem jelent vízumtilalmat.

“NEM SZÜLETETT OLYAN DÖNTÉS, HOGY LE KELLENE ÁLLÍTANI A SCHENGENI VÍZUMKIADÁST AZ OROSZOK SZÁMÁRA” – MONDTA SZIJJÁRTÓ.

A miniszter elismerte, hogy a vízumkönnyítési megállapodás hiánya miatt a vízumkiadás “bonyolultabb és valamivel hosszabb eljárás”, mint amikor még létezett ilyen megállapodás.

“De ha nincs, az nem jelenti azt, hogy nem adunk ki vízumot. Természetesen továbbra is az eljárásnak megfelelően adunk ki vízumokat” – mondta a miniszter.

Szijjártó megjegyzései ugyanazon a napon hangzottak el, amikor finn kollégája, Pekka Haavisto bejelentette a turistavízummal rendelkező oroszok beutazási tilalmát, függetlenül attól, hogy ezeket a vízumokat Finnország vagy bármely más schengeni ország adta ki.

Helsinki döntése azt követően született meg, hogy az orosz állampolgárok Finnországba irányuló beutazása erőteljesen megnövekedett az oroszországi tartalékosok folyamatban lévő részleges mozgósítása közepette.

Moszkva ukrajnai katonai offenzívájára válaszul több uniós állam különböző vízumkorlátozásokat vezetett be az orosz állampolgárokkal szemben, három balti állam és Lengyelország pedig lezárta határait a rövid távú schengeni vízummal rendelkező oroszok előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató