2022. november 28. - Stefánia
EUR : 412.6
USD : 397
Időjárás ikon

A német CSU elnöke máris lefasiztázta Melonit

Az olaszországi parlamenti választás eredménye nem jó Európának – jelentette ki Markus Söder bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hétfőn Münchenben.Markus Söder a legmagasabb rangú német politikus, aki hétfőn nyilvánosan értékelte az előző napi választást.

Csak annyit mondhatok, hogy nem örülünk az olaszországi választási eredménynek, ez nem jó Európának

-jelentette ki a bajor tartományi miniszterelnök a CSU vezetőségi ülése után. Élesen bírálta pártja egyik alelnökét, Manfred Webert, az Európai Parlamentben a jobbközép erőket összefogó Európai Néppárt (EPP) vezetőjét, amiért a kampányban kiállt Silvio Berlusconi és pártja, a Forza Italia mellett.

Nem az EPP és a polgári pártok feladata, hogy lehetővé tegyék jobboldali nacionalista kormányok létrejöttét

-mondta Markus Söder a Forza Italia szövetségeseivel – az Olasz Testvérek (FdI) és a Liga párttal – kapcsolatban. Kiemelte, a CSU mindig is azt képviselte, hogy átléphetetlen határt, “tűzfalat” kell húzni “a jobboldali radikális, neofasiszta csoportokkal szemben”.

A CSU-ban ez az uralkodó vélemény, és ez is marad, és a párt nem tekinti kívánatos partnernek a Forza Italiát

-fejtette ki Markus Söder.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kevésbé magas szinten értékelték a választási eredményt. A legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) részéről Katarina Barley volt főtitkár és szövetségi igazságügyi miniszter, az EP egyik alelnöke a Twitter-oldalán azt írta: “a szélsőjobboldali FdI a konzervatívok támogatásával megnyerte a parlamenti választásokat”, ami azt jelenti, hogy “nehéz idők” következnek Európában. A második számú kormánypárt, a Zöldek részéről az egyik társelnök, Omnid Nouripour az ntv német hírtelevíziónak kijelentette: a választási eredmény “aggasztó” és “nem jó hír”. Kifejtette: az olaszországi választások befolyásolhatják az Ukrajna ellen indított háborúja miatt Oroszországgal szemben elrendelt európai uniós szankciókat, hiszen a kormányra készülő szövetség – az FdI, a Forza Italia és a Liga – soraiban vannak “a Kremllel nagyon szoros kapcsolatban” álló emberek. Ugyanakkor a legkisebb kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről Alexander Graf Lambsdorff, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője az ARD német közszolgálati televíziónak leszögezte: ugyan nehezebb lesz az EU-s együttműködés Olaszországgal több területen, köztük a nemzetközi migrációval kapcsolatos kérdésekben, de a szankciók ügyében Georgia Meloni, az FdI miniszterelnök-jelöltje “konstruktív” szellemiségű nyilatkozatokat tett a kampányban.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató