2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Belgium az energiaválság közepén állítja le az atomreaktorokat

A hétvégén a belgák végleg lekapcsoltak egy újabb reaktort, miközben már az autópályák világításával is spórolnak.

Bár az Európai Unió – éppen az energiaválsággal és a zöld átállással küszködve – a nyáron környezeti szempontból fenntarthatónak nyilvánította az atomenergiát, a franciák 14 reaktort készülnek építeni 2035-ig, a britek gyakorlatilag a nukleáris energiában látják jövőjük zálogát, Magyarország pedig mindent megtesz Paks 2 építésének gyorsítására, Belgium úgy döntött, hogy a legnagyobb krízis közepén is tartja magát az atomerőművek leállításának eredeti forgatókönyvéhez. A hétvégén ugyanis lekapcsolták a doeli 3-as reaktort, ezzel az ország két atomerőművében már csak hat reaktor működik.

A belgák a klímacélok és a zöld átállás érdekében az atomenergia-termelő létesítményeket 2025-ig zárták volna be, a háború és az azt kísérő energiaválság miatt azonban (attól kezdve) 2035-ig (mindössze) két reaktor üzemidejét meghosszabbították. Pedig Belgium ugyanúgy küzd az egekbe szökő energiaárakkal és a kapacitáshiánnyal, mint a többi európai ország. Ennek fényében elég érthetetlen, hogy miért volt ennyire sürgős lezárniuk a doeli 3-as egységet, amely

az éves belga energiamennyiség nagyjából 10 százalékát fedezte eddig.

Ahogyan az is, hogy az atomenergia helyett miért választják a spórolás jegyében inkább a tűzoltást, például Vallónia régió autópályáinak 25 ezer éjjeli lámpájából 20 ezernek a lekapcsolását.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató