2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Blinken: az Egyesült Államoknak van terve, ha Oroszország nukleáris fegyvert vet be

Joe Biden amerikai elnök kormányának van egy terve arra, hogyan reagáljon egy feltételezett orosz nukleáris fegyverhasználatra, de nem fogja nyilvánosságra hozni annak részleteit – közölte Antony Blinken külügyminiszter.

Ha Oroszország atomfegyvereket vetne be a csatatéren, “a következmények szörnyűek lennének, és ezt világossá tettük” – mondta Blinken a CBS News “60 Minutes” című műsorának vasárnap adott interjújában. Elmondta, hogy ezt az üzenetet nyilvánosan és bizalmasan is közölték az orosz vezetéssel.

 “Nem fogok belemenni abba, hogy mik lennének a következmények. A nukleáris fegyverek bármilyen bevetése katasztrofális következményekkel járna természetesen az azt használó országra, de sok más országra is”

– figyelmeztetett.

Blinken Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti kijelentéseit kommentálta, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy Oroszország felosztására törekszenek, és kijelentette, hogy Moszkva minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni ennek megakadályozására.

Biden erre reagálva közölte Putyinnal, hogy ne használjon atomfegyvereket, és nem részletezett következményekre figyelmeztetett, ha ilyen csapásra kerülne sor. Blinken kijelentette, hogy kormányának van terve egy ilyen forgatókönyvre.
 
Blinken arra is felszólította Oroszországot, hogy a csapatok Ukrajnából való kivonásával akadályozza meg a további eszkalációt, mondván: “Ha Oroszország abbahagyja a harcot, a háború véget ér. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, Ukrajna véget ér”.

A nyugati országok továbbra is fegyvereket szállítanak Ukrajnának, szükséges intézkedésnek nevezve, hogy Kijevnek segítsenek legyőzni az orosz erőket a harctéren. Washington a válságban Moszkva stratégiai vereségét hirdette meg célként.

Putyin múlt heti beszédében azt mondta, hogy az orosz erők “az egész nyugati katonai gépezet” ellen harcolnak Ukrajnában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató