2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

Elrendelték a nyomozást az ellenzék kampánypénzei miatt

Sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, ismeretlen tettes ellen - írja a Mandiner.

Már a rendőrségnek is gyanús a bukott ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter mozgalmához a kampány során érkezett milliárdok eredete.

Ahogy mi is megírtuk, az ügyben Tényi István szeptember elején tett közérdekű bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, miután Márki-Zay Péter

elismerte, hogy a választási kampány során több száz millió forint adományt kaptak az USA-ból

az Action For Democracy szervezeten keresztül. A szervezet később összesküvés-elméletnek nevezte és tagadta, hogy beavatkozott volna a magyar választásba. 

Ezt a később a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom által nyilvánosságra hozott elszámolás is alátámasztotta, a Kontra által készített és általunk is idézett összesítés szerint az USA-ból Márki-Zay Péterékhez

összesen 1,8 milliárd forintnyi adomány érkezett a kampány során. 

Mint ismert, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda először feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, a jelek szerint viszont most már elég információ gyűlt össze a nyomozás megindításához. 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a Manidner kérdésére ugyanis közölte: az ügyben

a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy az ügyben kezdeményezik a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívást. Ahogy fogalmazott: „az elmúlt harminc év egyik legdurvább ilyen típusú politikai botrányával állunk szemben”.

Márki-Zay ugyanakkor azt mondta az ATV-nek, hogy nincs takargatnivalója. Ahogy fogalmazott, büszke arra, hogy szerinte ugyanúgy kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatást Amerikából, mint ahogy megfogalmazása szerint Szent II. János Pál pápa Nyugatról támogatta a kommunista pártállam ellen küzdő lengyel Szolidaritás mozgalmat a 80-as években.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató