2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

Putyin orosz állampolgárságot adott Snowdennek

Vlagyimir Putyin orosz elnök orosz állampolgárságot adott Edward Snowden volt amerikai hírszerzőnek. A dokumentumot a jogi információs portálon tették közzé.“Az Oroszországi Föderáció Alkotmánya 89. cikkének “a” bekezdésével összhangban ezennel határozok: A következő személyek orosz állampolgárságot kapnak: Edward Joseph Snowden, született 1983. június 21-én az Amerikai Egyesült Államokban” – áll a rendeletben.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Snowden kérésére kapta meg az orosz állampolgárságot.Házastársa után felesége is állampolgárságért fog folyamodni – mondta Anatolij Kucserena ügyvéd. Hozzátette azt is, hogy Snowdent nem hívják be a részleges mozgósítás keretében, mert nem szolgált az orosz hadseregben.

2013 júniusában Snowden nagy nemzetközi botrányt robbantott ki azzal, hogy a Washington Post és a Guardian számára átadott néhány titkos anyagot az amerikai és brit hírszerzés internetes megfigyelési programjairól.
 
Ezután Hongkongba repült, majd onnan Moszkvába, ahol a Sheremetyevo repülőtér tranzitzónájában töltött egy kis időt. Más országok elutasítása után Oroszország egy évre ideiglenes menedékjogot adott Snowdennek.

2014 augusztusában Snowden három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott, amely lehetővé tette számára, hogy ne csak Oroszországon belül, hanem külföldre is utazhasson.

Ezt követően határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kapott. 2020 novemberében Anatolij Kucserena ügyvéd bejelentette, hogy Snowden orosz állampolgárságot kíván szerezni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató