2024. március 03. - Kornélia
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon15°

Végleges eredmény: Meloniék jobboldali szövetsége többséget szerzett az olasz parlament mindkét házában

A belügyminisztérium végleges adatai szerint az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobbközép szövetség

a 200 fős felsőházban 112, a 400 tagú alsóházban 235 mandátumot szerzett az előrehozott parlamenti választáson.


A baloldali Demokrata Párt (PD) irányította koalíció a felsőházban 39, az alsóházban 80 helyet foglalhat el.

A szövetségekből kimaradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) 28 szenátort és 51 képviselőt küldhet az új törvényhozásba. A szintén saját utat járó centrum, amit az Akció nevű párt és az Élő Olaszország (IV) alkot, 9 szenátorral és 21 képviselővel bír.

A belügyminisztérium adatai szerint a vasárnapi parlamenti választáson a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) bizonyult a legnagyobb politikai erőnek 26 százalékkal.

Az Enrico Letta főtitkár vezette PD 19 százalékot ért el, a Giuseppe Conte vezette M5S 15,4 százalékot. Matteo Salvini Ligája 8,8 százalékkal bír, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 8,1 százalékot mutatott fel, és ennél is gyengébben teljesített az Akció-Élő Olaszország párosa, ami 8 százalék alatt maradt.

A szavazatszámlálás azt mutatja, hogy a Giorgia Meloni vezette FdI a 2018-as parlamenti választások óta közel 6 millió szavazót tudott maga mellé állítani, miközben a Liga és a FI majdnem ugyanennyit veszített.

Több mint 6 millió választóval lett gyengébb az M5S, a PD pedig az utóbbi öt év alatt 800 ezer szavazóját veszítette el.

A szűkített parlamentből, ami 600 fővel kezdi majd el a munkáját a korábbi 945 helyett, több ismert név kimaradt, közöttük az Északi Liga alapítója, Umberto Bossi, aki 35 éve először nem jutott be a parlamentbe. Az utódpártot vezető Matteo Salvini kezdeményezte Bossi megválasztását az örökös szenátorok közé.

Újra a római parlament tagja lesz Silvio Berlusconi, akit 2013-ban megfosztottak a szenátusi mandátumától a vele szemben jogerősen született adócsalási ítélet miatt. Azután Berlusconi az Európai Unió Bíróságán semmisítette meg a parlamentből való kizárását.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató