2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Oroszország elzárja az Ukrajna felől érkező gázt is

Teljes erővel dúl a gázháború Európában.

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek elleni támadás  rengeteg kérdést felvetett, és egyesek nem is nagyon finomkodnak a véleményükkel. Van olyan lengyel politikus, aki a Twitteren mondott köszönetet az USA-nak a szabotázsakcióért.

Van olyan is, aki nem habozott, kimondta: az USA a felelős:

Gunnar Lindemann (AfD) szerint:

A Nordstream1 és 2 szabotázs miatt egyszerre használhatatlanná vált. Így Németország csak az Egyesült Államokból tud gázt beszerezni. És egészen véletlenül egy amerikai haditengerészeti alakulat nagyon közel volt. Ilyen barátokkal, kinek kell ellenség???

Nagyon úgy fest, hogy Európa orosz gáz nélkül lesz kénytelen túlélni a telet. A Gazprom kedden már arra figyelmeztetett, hogy a közte és az ukrán Naftogaz közötti jogi vita miatt leállhat az Ukrajnán keresztüli szállítás is, ami közvetlenül Szlovákia számára is komoly kárt okozna. Ha ez bekövetkezne, akkor már csak a Török Áramlat maradna működképes gázkorridor Oroszország felől.

A vita az ukrán tranzitdíjak miatt robbant ki. A háború ellenére a Testvériség gázvezetéken még mindig a kapacitás kétharmadán érkezett orosz gáz Európába – ami önmagában különös körülmény. Az szállításokért Ukrajnának járó díjat azonban az oroszok a szállított mennyiség arányában fizették ki, Ukrajna viszont a teljes kapacitás után járó összeget követeli. Orosz érvelés szerint eleve az ukránok egyik katonai művelete a felelős, hogy kétharmadon áll csak a szállítás, így nem akarnak felárat fizetni.

 A Gazprom bejelentette, hogy felfüggeszti az Európába Ukrajnán keresztül közlekedő összes gázszállítást, mivel "az ukrán Naftogas nem hajlandó teljesíteni szerződéses kötelezettségeit".

Ezt erősítette meg Menczer Tamás: 

Az orosz Gazprom - vitás ügyek miatt - leállíthatja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába.
Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították.
A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország.
Európa egyre nagyobb energiaválságban van.
Azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt.
A Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik.
Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni.
Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése.
Vagy van, vagy nincs.
Nálunk van. És lesz is.
Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő…
Brüsszel nem ezt ígérte.
A szankciós politika kudarcot vallott.
Az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne.

 

Eközben újabb felvételeket közöltek a szabotázsról:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató