2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az EU Szerbia megbüntetésére készül, amiért nem csatlakozott a szankciókhoz

Az Európai Parlament felszólíthatja az EU-t, hogy fagyassza be a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalásokat és a Belgrádnak nyújtott finanszírozást a Moszkvához fűződő kapcsolatai miatt – jelentette az amerikai állami finanszírozású Szabad Európa Rádió.

Korábban az európai parlamenti képviselők egy csoportja kijelentette, hogy egy olyan ország, amely nem szankcionálja Oroszországot, nem remélheti, hogy csatlakozhat az unióhoz.
 
“AZ EU NEM FOLYTATHATJA A CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOKAT SZERBIÁVAL, HA NEM IGAZODIK AZ OROSZORSZÁG ELLENI UNIÓS SZANKCIÓKHOZ. EZT FOGJUK KÖZÖLNI A PARLAMENT KÖZELGŐ BŐVÍTÉSI JELENTÉSÉBEN” – TWEETELTE HÉTFŐN A SZOCIALISTÁK ÉS DEMOKRATÁK KÉPVISELŐCSOPORTJA (S&D KÉPVISELŐCSOPORT), MIUTÁN BELGRÁD ÉS MOSZKVA ALÁÍRTA A KÖVETKEZŐ KÉT ÉVRE SZÓLÓ KÉTOLDALÚ KONZULTÁCIÓK TERVÉT.

A nyilatkozat az EU bővítési stratégiájáról szóló jelentéstervezetre utalt, amelynek részleteit az amerikai rádió szerdán hozta nyilvánosságra. Az adó, amely áttekintette a dokumentumot, elmondta, hogy abban olyan megfogalmazás szerepel, amely felszólítja az EU-t, hogy büntesse meg Szerbiát, amiért nem követi Brüsszelt az Oroszországgal való kapcsolataiban.

A cikk szerint a képviselők az uniós csatlakozásról szóló tárgyalások befagyasztása mellett azt is javasolni akarják, hogy Belgrádot zárják el a Balkán fejlesztésére szánt uniós forrásoktól.

Brüsszelnek a pénzt “teljes mértékben az EU saját stratégiai céljaival és érdekeivel összhangban kell elköltenie” – idézte a tervezetet a Szabad Európa Rádió.

A jelentéstervezet fő szerzője Tonino Picula horvát európai parlamenti képviselő. Az S&D képviselőcsoport tagja, amely a Parlament Külügyi Bizottságában foglal helyet, és az EU bővítésének felgyorsítását támogatja, többek között Moldovában és Ukrajnában. Szerbia Oroszországhoz fűződő kapcsolatait “nagyon kiábrándítónak nevezte egy olyan ország részéről, amely az EU-hoz kíván csatlakozni”.

A bizottság október 13-án vitatja meg a jelentéstervezetet, majd azt követően a parlament elé terjesztik, hogy azt egy nem kötelező érvényű határozatban hagyják jóvá – írja az amerikai rádióadó lapja. A szavazás novemberben várható.

A diplomáciai menetrend, amelyet Szerbia és Oroszország múlt pénteken írt alá, az Egyesült Államok és az EU tisztviselői részéről bírálathullámot váltott ki. Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az “komoly kérdéseket” vet fel Belgrád számára, és ki fogják vizsgálni. Viola von Cramon német EP-képviselő “súlyos botránynak” nevezte, amely azt jelzi, hogy az EU-nak fel kellene függesztenie a csatlakozási tárgyalásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató