2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Felvonulnak a leszbikusok Budapesten

Bécs és Kijev után szeptember 29. és október 1. között Budapesten rendezik meg az Európai leszbikuskonferenciát (European Lesbian Conference), ennek kiegészítő eseményeként leszbikusfelvonulást is tartanak a fővárosban, hogy a szexuális kisebbség jogaiért emeljenek szót. A Labrisz Leszbikus Egyesület közreműködésével megszervezendő szombati, nyíltan politikai felhangú eseményen – amelynek útvonala az Erzsébet tér–Deák Ferenc tér–Károly körút–Astoria–Múzeum körút–Kálvin tér–Vámház körút–Fővám tér lesz – részt vesz Malin Björk baloldali európai parlamenti képviselő is, aki munkája során már több alkalommal lépett fel hazánkkal szemben, bírálva, hogy Magyarország nem hajlandó tömegesen migránsokat betelepíteni területére. 

Egy 2019-es botránya révén Malin Björk neve egyébként sokaknak ismert lehet, ugyanis ő volt az, aki az Európai Parlamenttől kapott pénzügyi keretének egy részét a balos frakció logójával ellátott, több mint százötven darab háromdimenziós, műanyag klitoriszra költötte.

A vállaltan leszbikus politikus tavaly, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) tagjaként már járt Magyarországon, több napot töltött itt az új Sargentiniként emlegetett, hazánkról jelentést készítő Gwendoline Delbos-Corfielddal együtt. 

Két héttel ezelőtti, Magyarországgal kapcsolatos felszólalásában, amikor az Euró­pai Parlamentben a francia zöldpárti EP-képviselő által készített jelentésről vitáztak, Malin Björk azt hangoztatta, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége, a média, az alapvető jogok, a nők jogai, a menekültek jogai és az LMBTQ-jogok tekintetében is „minden rossz irányba halad”, sőt már „az abortusz joga is támadás alatt áll”. 

A svéd politikus továbbá azt nehezményezte, hogy a testület vezetői nem tesznek eleget a magyar demokráciáért. Ő viszont megígérte, hogy ki fog állni mindenki mellett, aki a demokráciáért harcol Magyarországon, azt azonban elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak, azzal ugyanis a kormány a demokrácia lebontását folytatná. A Labrisz Leszbikus Egyesület Facebook-bejegyzése szerint Malin Björk a leszbikusoknak is megüzente, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni és ne burkolózzanak hallgatásba. Kiemelte, hogy továbbra is harcolniuk kell a magyarországi demokratikus fejlődésért, a független igazságszolgáltatásért, a szabad médiáért, a nők, a menekültek és az LMBTQ-emberek jogaiért. Minden összefügg – állapította meg.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató