2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Trump figyelmezet: Az Északi Áramlat körüli incidensek háborúhoz vezethetnek

A volt elnök a Truth Social közösségi oldalán azt írta, hogy miközben mindenki "a Floridába torkolló nagy hurrikánról beszél", a gázvezetékek körüli helyzetnek súlyosabb következményei is lehetnek.

Az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékekben okozott károkat okozó "szabotázs" eszkalációhoz vagy akár háborúhoz is vezethet

- figyelmeztetett szerdán Donald Trump volt amerikai elnök.

A politikus a Truth Social közösségi oldalon azt írta, hogy miközben mindenki "a Floridába torkolló nagy hurrikánról beszél", a gázvezetékek körüli helyzetnek súlyosabb következményei is lehetnek.

"Hosszabb távon talán sokkal fontosabb esemény volt az a bejelentés, hogy az Oroszországból induló Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket (amelyekre elnökként felhívtam a világ figyelmét, amikor elmagyaráztam, hogy az ezekre való támaszkodás milyen megnyomorító lehet Németország és Európa más részei számára. Akkoriban mindenki nevetett, de ma már nem nevetnek!) szabotálták. Ez komoly eszkalációhoz, vagy háborúhoz vezethet!"

Csütörtökön a Svenska Dagbladet című lap a svéd parti őrség egyik tisztviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a sérült Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken egy negyedik gázszivárgást is találtak.

Szivárgó csővezetékek

Néhány órán belül három szivárgást regisztráltak az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken. Az elsőt az Északi Áramlat 2 mentén, a dániai Bornholm sziget közelében észlelték, a másik két szivárgást pedig ezt követően fedezték fel. A dán energiaügynökség szerint nagy mennyiségű földgáz áramlott ki. A repülőgépeknek és a hajóknak azt tanácsolták, hogy legalább öt mérföldre maradjanak az incidens helyszínétől. Később svéd szeizmológusok közölték, hogy hétfőn két robbanást regisztráltak a két vezeték útvonala mentén.



A Nord Stream AG közölte, hogy az Északi Áramlat gázvezetékrendszer három tengeri vezetékén keletkezett kár példátlan, és nehéz megmondani, hogy a vezetékeket mikor tudják helyreállítani.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, hogy nem zárja ki a szabotázst, mint az Északi Áramlat gázvezetékeken keletkezett károk okát - írja a TASZSZ.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató