2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyurcsány: „Magyarország államformája: Orbán-kormány. Le a zsarnoknak!"

Újabb agymenéssel jelentkezett a bukott diktátor.

„Magyarország államformája: Orbán-kormány. Még pontosabban: Orbán. Ez a válasz méretes bukás lenne manapság egy államjog vizsgán. Tudom. Mégis, most itt Magyarországon ez a valóság.

Na nézzük!

Mi az államfői hatalom forrása? Választott? Örökölt? Ki által? Milyen ellenőrzéssel, ellensúllyal? Valójában Orbán választja az államfőt.

Kormányforma? Elnöki köztársaság? Liberális parlamentarizmus? Azon belül kancellári rendszer? Parlamentnek vagy kormányfőnek felelős miniszterek?

Független intézmények, hatalmi ágak? Ugyan! Orbán a főnök.

Aztán itt van meg az államszerkezet. Erős önkormányzatok? Önálló megyék. Szabad bevételek, gazdálkodás. A települések iskolái? A környék kórháza?

Nem, minden Orbáné. Minden intézmény minden fizetését végső sorban ő és emberei hagyjak jóvá. Megszűnt a tagolt, független, felelős állam.

Orbán van.

Tőlünk független, már régen nem szabad, általunk nem ellenőrizhető a kormányfő.

Kegyelme és haragja van.

Abszolút monarchia után itt az abszolút miniszterelnöki hatalmon. A zsarnok hatalma.

Véget kell ennek vetni. Közösen. Sokan nem hiszik, hogy képesek rá. Hogy ez lenne a dolguk. Értem. Lelki, elméleti szöveg helyett egy popkultúrális ikon dalát hozom érvnek, még ha furcsa is.

Az ABBA zseniális dala, a Dancing Queen sokak szerint arról is szól, hogy mindenkiben ott van a tánckirálynő képessége, csak elő kell ásni. “Dig in the dancing queen”.

Lehet, hogy nem te vagy a legjobb a táncparketten, talán esetlennek is érzed magad, de merj táncolni, örülni, magad lenni, az, aki vagy.

Szerintem ugyanígy mindenkiben ott van a vágy, hogy szabadon éljen. Merjetek szabadok lenni! Fedezzék fel önmagatokban a szabadság vágyát, képességet, erejét. Ne szégyelld, hogy más jobban vitatkozik, hogy bátrabb az utcán. Csak csináld! Gyere velünk. Pontosabban: menj az utadon!

Le a zsarnoknak!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató