2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Svédország és Norvégia fölött is nagy mennyiségű metángázt észleltek

Akár 80 ezer tonna metán szabadulhatott ki a szivárgások következtében az Északi Áramlat vezetékeinél történt robbanások után.

Az Északi Áramlat vezetékeinél történt robbanások metángázfelhővel borították be Norvégia és Svédország jelentős részeit – írja a norvég NRK portál.

 

 
 
Szerda reggel a Norvég Levegőkutató Intézet vezető klímakutatója Stephen Matthew Platt nekiült kiszámolni, hogy mégis mekkora a metánkibocsátás mértéke.
 
A portálnak a kutató elmondta, viszonylag gyakran fordul elő az, hogy az ember nagy mennyiségű gázkibocsátásról hall, aztán amikor elkezdi vizsgálni az adatokat, nyomát sem találja. Ebben az esetben azonban teljesen más volt a helyzet. Az Integrált Szénmegfigyelő Rendszer (ICOS) adatait felhasználva Platt előbb arra jutott, hogy 40 ezer tonna metán szabadult ki a szivárgások következtében, péntek reggelre azonban ez a szám már megkétszereződött. Hogy a helyén tudjuk kezelni ezt a mennyiséget, érdemes tudni, hogy
ez a négyszerese a Norvégia által éves szinten kibocsátott metánnak.
 
A kutató kiemelte, hogy a példátlan eset ellenére fontos tudni, hogy még ez a nagy mennyiségű metán sem jelent közvetlen veszélyt az emberekre. Tehát, például ebben a koncentrációban sem válik gyúlékonnyá, itt a gáznak a klímára gyakorolt hatása az aggasztó.

Ugyanakkor egy másik klímakutató, Bjorn Samset arról beszélt a portálnak, hogy a metán valóban potensebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid és ezért mindent meg kell tenni a kibocsátás csökkentésére. Samset azonban azt is hozzátette, hogy az éghajlati változások szempontjából nem túl jelentős ez a mostani 80 ezer tonnányi metán, ugyanis ez a világ átlagos napi metánkibocsátásának kevesebb, mint tíz százaléka.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató