2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ursula: Semmin sem változtatnak Putyin bejelentései

Közösségi oldalán reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki, a négy ukrán terület elszakításának alkalmából tartott ünnepi beszédére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.



Bejegyzésében illegális annektálásként értékelte a történteket, ami szerinte semmin sem változtat.

Hozzátette: az oroszok által illegálisan megszállt területek mind Ukrajnához tartoznak, és mindig annak részét fogják képezni.

Az EU vezetői elítélték az illegális annexiót


Az Európai Tanács, az Európai Unió 27 tagállamának vezetőiből álló testület egyhangúan elítélte Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja illegális orosz annektálását.

„Azzal, hogy Oroszország szándékosan aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és durván megsérti Ukrajna függetlenséghez, szuverenitáshoz és területi integritáshoz fűződő alapvető jogait, amelyek az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek, Oroszország veszélyezteti a globális biztonságot” – áll a tanács közleményében.

„Soha nem fogjuk elismerni ezt az illegális annexiót. Ezek a határozatok semmisek, és semmiféle joghatással nem járhatnak” – tette hozzá a tanács.

A tanácsi nyilatkozatban az is szerepel, hogy az uniós vezetők „megerősítik az Oroszország jogellenes intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseket”, hogy további nyomást helyezzenek Moszkvára – írja az al-Dzsazíra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató