2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Bokros Lajos: pénzt kellene nyomtatnia a kormánynak

A magyar kormány nem a gazdasági válság kezelésére szerződött, hanem a bizonytalanság és kockázatok első helyen való növelésére – mondta Bokros Lajos a Klubrádió pénteki Megbeszéljük című műsorában. Bokros szerint ez meglátszik a forint árfolyamán és az adósságállomány brutális növekedésén. Úgy gondolja, hogy a kormány vagy nem tud, vagy nem is akar tenni a válság kezelésének érdekében.

A Horn-kormány második pénzügyminisztere, az 1990-es évek nagy költségvetési kiigazítási csomagjának névadója úgy véli, a magyar gazdaság eleve legyengült állapotban lépte át a jelenlegi energia- és élelmiszerválság küszöbét. A megelőző öt év ésszerűtlen, szakszerűtlen és felelőtlen gazdaságpolitikája olyan mértékben meggyengítette a gazdaságot, hogy már belső folyamatok is növelték az adósságot, a hiányt és az inflációt.

Bokros kritizálta a jegybanki alapkamat emeléseket is, mint mondta, a kormány rontja tovább a forintot. Ez elsősorban a jegybank bűne, de az intézmény függetlensége már régen elveszett, mert tökéletesen alá van rendelve a kormány kénye-kedvének.

Ezen a héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1,25 százalékponttal emelte újra az alapkamatot, ami most már 13 százalékon áll. Ezzel együtt a jegybank elnöke, Matolcsy György azonnal bejelentette, hogy befejezték a kamatemelési ciklust, és másképpen fognak küzdeni az infláció ellen. Bokros Lajos szerint ez azt sugallja, ő előre tudja, milyen lesz az infláció mértéke a következő időszakban. Ez ugyanakkor kiszámíthatatlan, mivel az infláció jelentősen külső tényezők befolyásolják.

Az Orbán-kormány az idei év első három hónapjában a hazai bruttó nemzeti jövedelem 5 százalékának megfelelő óriási összeget osztott ki politikai „cukorkaosztogatás” céljából. Mint mondta, arra számítottak a Fideszben, hogy ezt az összeget majd a második félévben pótolni fogja az unió a rekonstrukciós és rehabilitációs alapból, ami 7,5 milliárd eurós járandóság lenne. Az EU azonban a jogállamisági deficitre hivatkozva vonakodik kifizetni ezt az összeget.

Bokros szerint a pénzhiány mérséklésére a pénznyomtatáshoz fordulhatna a kormány, ez azonban csak tovább fokozná az inflációt, és azonnal tönkretenné a forintot.

Bokros Lajos mindezek alapján fenntartja azt a véleményét, miszerint a magyarországi gazdasági válság elmélyülésének első és legfontosabb tényezője a mai kormány.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató