2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

New York Times: Félő, hogy Putyin teljesen sarokba szorul, és így nem lesz más választása, mint atomfegyvert alkalmazni

Thomas L. Friedman szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

Az orosz államfő olyan lépéseket tett, amelyek következményeként országa egyetlen hatalmas Észak-Korea lesz, ideértve, hogy paranoid, dühödt és elszigetelt – csak éppen egy atomhatalomról van szó. Moszkva a falhoz szorult, kétségbeesett, a legjobb úton jár afelé, hogy pária szerepre kényszerüljön. Rajokban hagyják ott legtehetségesebb, legképzettebb polgárai és ez mindenképpen új helyzet – írja a New York Times publicistája, amit a mandiner.hu szemlézett.

A cikk szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

Az állam becsődölt, minden pólusából az instabilitás árad.

Ám ha így megy tovább, az nem csupán geopolitikai fenyegetést jelent, hanem egyben gigantikus emberi tragédia is. Az egész világ megérzi, hogy a Kreml lefokozza Oroszországot. De ez így marad mindaddig, amíg Putyin megőrzi hatalmát.

Csak találgatni lehet, hogy mi az elnök célja. Lehet, hogy a legutóbbi bejelentésekkel azt kívánta igazolni szélsőjobbos, nacionalista tábora számára: igazi háborút vív az orosz anyácskáért. De az is elképzelhető, hogy jobb pozíciót akar magának a tárgyalásokon. Nem volna meglepő, ha rövidesen tűzszünetet hirdetne, kész lenne helyreállítani a gázvezetékeket és felújítani a szállításokat – azoknak a kormányoknak, amelyek hajlandóak elfogadni az orosz területfoglalást – vélekedett Thomas L. Friedman.

Szerinte félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a nukleáris fegyvert.

Biztos, hogy rá akarja venni Európát saját feltételeinek elfogadására, amihez az kell, hogy megossza a másik oldalt. Ám ha a nyugati partnerek nem hátrálnak meg, akkor az azzal járhat, hogy összeomlik az orosz hadsereg.

Hozzátette: arról nem beszélve, hogy két-három év múlva Európa tökéletesen kiválthatja az orosz gázt és akkor lesz csak nagy bajban Oroszország. Hiszen elveszti legnagyobb, ha nem az egyetlen hosszú távú bevételi forrását.

A szankciók érvényben maradnak, ez azonban csak gerjeszti a további kivándorlást. Úgyhogy meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával. Az pedig – már ameddig Putyin diktál Moszkvában – a legjobb esetben is azzal egyenlő, hogy a világ sokkal, de sokkal instabilabb lesz – mutat rá a szerző.

 

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató