2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Országos sztrájkot hirdetett a kommunista PDSZ október 14-re

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdettünk” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntek esti közleményében, amelyet a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyében adott ki.

Október 14-én lesz pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyeket másnap eljuttattak Orbán Viktor miniszterelnöknek. A sztrájkok, illetve a hivatalos sztrájk jogszabályi ellehetetlenítése óta a polgári engedetlenségi akciók folyamatosak országszerte, éppen egy ilyen miatt bocsátotta el a tankerület a Kölcsey néhány tanárát pénteken.

A PDSZ közleményében az évfordulóról azt írja, „egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”. Utóbbi miatt egyébként a szakszervezetek a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A PDSZ legutóbb október 5-re, az oktatás világnapjára hirdetett meg országos munkabeszüntetést. Ekkor arra kérték az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát, de a köz- és versenyszféra szakszervezeteit is arra buzdítják, hogy szervezzenek szolidaritási akciókat ezen a napon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató