2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Új amerikai nagykövet: Magyarországnak egyértelműen támogatnia kell Ukrajnát

David Pressman úgy véli, ha Putyin abbahagyja a harcot, akkor véget ér a háború, de ha Kijev teszi le a fegyvert, akkor megszűnik Ukrajna.

Még ha nehéz is, Magyarországnak az Egyesült Államokkal együtt kell elítélnie Putyin elnök háborúját, és egyértelműen támogatnia kell Ukrajnát – erről a Budapestre delegált új amerikai nagykövet beszélt első ünnepi fogadásán. 

David Pressman elmondta: ha Putyin abbahagyja a harcot, akkor véget ér a háború, de ha Kijev teszi le a fegyvert, akkor megszűnik Ukrajna”.

A nagykövet szerint nehéz idők jönnek, de Washington kész segíteni a magyarokat akkor is, amikor a rezsidíjak az elviselhetetlenségig nőnek és amikor a gyűlöletkeltés próbára teszi a demokráciát.

„Az üzenetünk a magyaroknak egyszerű és tiszta: mi veletek együtt szeretnénk megoldani ezeket a problémákat. Az Egyesült Államok a barátotok már 100 éve és az is marad örökre. Partnerek vagyunk a kereskedelem, a kultúra, a tudomány, a technológia és a hadügy területén. Mégsem lehetünk önelégültek. 

Az Egyesült Államok nem csak együtt szeretne működni Magyarországgal, hanem együtt is kell neki.

Hiszen csak így nézhetünk szembe sikerrel a modern idők kihívásaival. A történelem túl sokszor megmutatta már, hogy mi történik, ha nem tudunk ellenállni az elnyomó és bomlasztó erőknek. Együtt kell ellentámadásba lendülnünk” – fogalmazott a nagykövet. 

Arra is kitért, hogy a bankettre direkt a közélet legkülönbözőbb szereplőit hívták meg. Tudósokat, ellenzéki politikusokat és a civil szféra kiemelkedő alakjait. A nagykövet ugyanis bízik abban, hogy megbízatása alatt mindenkivel szót ért majd.  

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató