2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

USA: az Északi Áramlat felrobbanása óriási lehetőséget jelent az amerikai LNG-nek

Az Egyesült Államok “óriási lehetőségnek” tekinti az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsát, hogy a kontinenst leszoktassa az orosz energiáról – mondta pénteken újságíróknak Antony Blinken külügyminiszter. A tél közeledtével Blinken elmondta, hogy az USA azt szeretné, ha Európa csökkentené az orosz üzemanyag-felhasználását.
Washingtonban újságíróknak nyilatkozva Blinken azzal büszkélkedett, hogy az Egyesült Államok jelenleg “a [cseppfolyósított földgáz] vezető szállítója Európának”.

A saját üzemanyagának Európába történő szállítása mellett Blinken elmondta, hogy az USA együttműködik az európai vezetőkkel annak érdekében, hogy megtalálják a “kereslet csökkentésének” és a “megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsításának” módjait.

“Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer s mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük [Vlagyimir Putyin orosz elnöktől] az energia fegyverré tételét, mint birodalmi tervei előmozdításának eszközét” – jelentette ki Blinken.

Az Egyesült Államok valószínűleg a legtöbbet nyerhet az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek megsemmisítéséből, amelyeket a hét elején a dániai Bornholm szigeténél történt robbanássorozat rongált meg.

Washington évek óta próbálja meggyőzni az európai vezetőket arról, hogy az orosz gázt cseréljék le az ő cseppfolyósított földgázára, és a tenger alatti vezetékek károsodásának súlyossága most azt jelenti, hogy Európa “határozatlan időre” megfosztja magát az orosz gáztól ezen az útvonalon keresztül – közölte pénteken a Gazprom orosz energiaipari vállalat.

Vlagyimir Putyin elnök pénteki beszédében a robbanásokért “az angolszászokat” tette felelőssé, amely az orosz szóhasználatban az amerikai-brit transzatlanti szövetséget értik.

“Ez mindenki számára nyilvánvaló, aki ebből hasznot húz” – magyarázta Putyin. “Azok, akik hasznot húznak belőle, azok, akik ezt tették”.

Bár az USA előtt most már nyitva áll az út, hogy drágább cseppfolyósított földgázt adjon el Európának, a hiányt nem lehet egyik napról a másikra fedezni. Az amerikai exportőrök egész nyáron arra figyelmeztettek, hogy nem tudnak majd annyi gázt szállítani, hogy kielégítsék a kontinens keresletét, és számos európai importterminál még mindig építés alatt vagy tervezés alatt áll.

Eközben az energiaszámlák Európa-szerte az egekbe szöknek. Németországban, ahol a gyors “dezindusztrializáció” kilátásaival kell szembenéznie, tüntetők vonultak az utcára, hogy az Északi Áramlat 2 újbóli megnyitását követeljék, néhány nappal a robbanások előtt.

Németországban élelmiszerhiányt jósoltak, és a tűzifa iránt az egész kontinensen nagy a kereslet, mivel a polgárok otthonuk fűtésével küzdenek.

“Sok kemény munka vár még ránk, hogy az országok és a partnerek átvészeljék a telet” – mondta Blinken, aki azt javasolta – ahogyan az uniós vezetők is tették -, hogy Európa dolgozzon a gáz iránti kereslet “csökkentésén”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató