2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A PDSZ őrjöng és felszólít: azonnal vegyék vissza a kirúgott tanárokat

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről” - írja a tankerület szakmai vezetőjének, Marosi Beatrixnek címzett levelében a PDSZ, miután pénteken több tanárt kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg.”

„A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.”

A levélben felidézik, hogy a kormány lassan egy éve „alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le”. A sztrájktörvény módosításával a tiltakozást is megnehezítették, írja a szakszervezet, így kénytelenek voltak a kirúgott tanárok polgári engedetlenséghez fordulni.

A PDSZ követeli, hogy a tankerület azonnal vonja vissza a kirúgásról szóló döntéseket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató