2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Naftogaz: Ukrajna jövőre az orosz gáz helyett szeméttel fűtene

Ukrajna már jövőre áttérhet a földgázról a szemétre és a biomassza alapú fűtésre – jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftogaz állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója egy szombati sajtótájékoztatón.

A tisztviselő szerint a vállalat három kombinált fűtő- és erőművet építhet Zsitomirban, amelyeket települési szilárd hulladékkal és faaprítékkal látnának el.

“A zsitomiri tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben már a következő fűtési szezonra át lehet állni a földgázról a hőtermelésben biomasszára, szemétre” – mondta Vitrenko, akit az Ukrinform hírügynökség idéz.

Vitrenko kifejtette, hogy Zsitomirban jelenleg épül egy olyan kapcsolt energiatermelő és fűtőmű, amely ilyen típusú tüzelőanyagokkal fog működni. A tisztviselő szerint a Naftogaz számára jövedelmezőbb most ilyen projekteket indítani, mint gázt vásárolni.

“Erre a célra nemzetközi partnerektől várunk forrásokat. Az ilyen projektek műszakilag és gazdaságilag megvalósíthatóak, és segítenek abban, hogy az egész energiaszektor fenntartható legyen a jövőben. Fel kell ismernünk, mennyire fontos, hogy a földgázról minél hamarabb átálljunk biomasszára, alternatív forrásokra, hőszivattyúkra, mert a gáz piaci ára mellett az ilyen projektek megtérülési ideje 2-3 hónap” – jelentette ki Vitrenko.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a Vitrenko által felvázolt tervek sikeresek lesznek. A Naftogaz korábbi szóvivője, Makszim Beljavszkij nemrég arra figyelmeztetett, hogy az ukrán energiarendszer nagyszabású átállítása biomasszára irreális, mivel 100 millió dolláros beruházásra lenne szükség mindössze évi 1 millió köbméter biomasszából előállított energia előállításához. 2021-ben Ukrajna nagyjából 19,4 milliárd köbméter gázt égetett el a fűtési szezonban.

Vitrenko a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának gázhiánnyal kell szembenéznie a következő télen, ami az ország nagy részén áramkimaradásokhoz vezethet. Azt tanácsolta az ukránoknak, hogy halmozzanak fel takarókat és meleg ruhákat, megjegyezve, hogy az idei fűtési szezon később kezdődik és korábban ér véget, a lakásokban pedig a téli hőmérséklet 17-18 Celsius-fok lesz, ami négy fokkal alacsonyabb a normál hőmérsékletnél.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató