2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A CIA volt igazgatója szerint „elpusztítanák Putyin csapatait” ha atomot vet be

Az Egyesült Államok és szövetségesei megsemmisítenék Oroszország Ukrajnában állomásozó csapatait, illetve felszerelését és elsüllyesztenék fekete-tengeri flottáját, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyvert vetne be az országban – jelentette ki vasárnap David Petraeus volt CIA-igazgató és nyugalmazott négycsillagos tábornok.

A HVG összefoglalójában felidézi, hogy Petreaus elmondta, hogy nem egyeztetett Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval az Oroszország részéről történő nukleáris eszkalációra adandó valószínű amerikai válaszról.

A figyelmeztetés napokkal azután hangzott el, hogy Putyin bejelentette a négy, oroszok által ellenőrzött ukrán terület annektálását, melynek során úgy beszélt, amit sokan egy Oroszország és a Nyugat közötti nagyobb háborúval való fenyegetéseként értelmeztek.

Arra a kérdésre, hogy ha Oroszország atomfegyvereket vetne be Ukrajnában, akkor az USA és a NATO belekeveredne-e a háborúba, Petreaus azt mondta, hogy ez nem lenne olyan helyzet, amitől életbe lépne a szövetség kollektív védelmet előíró 5. cikkelye. Ez azért van így, mert Ukrajna nem része a NATO-nak, de ettől függetlenül „az USA és a NATO válasza” a fenyegetéssel arányos lenne – mondta Petreaus. Bár a nyugalmazott tábornok úgy vélekedett, hogy amennyiben a sugárzás átterjedne egy NATO-tagállamra, azt lehetne támadásként is értelmezni.

Petraeus szerint Putyin jóvátehetetlen hadi helyzetbe lavírozta magát, amin sem egy kaotikus mozgósítás, sem az annexiók, sem az atomháborúval való burkolt fenyegetés nem segítenek. A dolgok még rosszabbra is fordulhatnak az oroszok számára és ezen a taktikai atomfegyverek bevetése sem javítana. Egy ponton az orosz elnöknek mindezt fel kell ismernie és tárgyalásokba kell bocsátkoznia Kijevvel.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató