2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Vereséget szenvedett Bolsonaro, a baloldali Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját

A baloldali jelölt közel 5 százalékkal több szavazatot gyűjtött, mint a hivatalban lévő elnök, Jair Bolsonaro.

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – derült ki hétfőre virradóra a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróság (TSE) honlapján közzétett adatokból. Az elektronikus szavazógépekkel leadott szavazatok több mint 98 százalékos összesítése szerint Lula da Silva a voksok 48 százalékát szerezte meg, Bolsonaro pedig a 43,53 százalékát. A többi kilenc jelölt támogatottsága elenyészőnek bizonyult.

A brazil törvények értelmében, ha egyik jelölt sem képes a szavazatok több mint felét megszereznie, második fordulót fognak tartani, ahol a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással, vagyis jelen esetben Lula da Silva és Bolsonaro. A voksolások előtt elvégzett legtöbb közvélemény-kutatás Lula da Silva 10-15 százalékpontos előnyét jelezte előre. 

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival. „A társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – jelentette ki a baloldali politikus, miután leadta szavazatát Sao Bernardo do Campo városában.

A vasárnapi voksoláson választották meg a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét, és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait is.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban Bolsonaro mellett kampányolt, a jobboldal brazil vezetője az év elején látogatást is tett Magyarországon. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató