2022. december 03. - Ferenc, Olívia
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Dúró Dóra: Vége a szabadságharcnak, letérdelt a kormány Brüsszelnek

Magyarország belügyeibe való beavatkozásnak tartja az Európai Bizottság által kikényszerített törvényeket a Mi Hazánk Mozgalom, ezért képviselőik tartózkodnak az országgyűlési döntéshozatalkor - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, parlamenti képviselője.

Közlése szerint azért nem szavaznak nemmel, hogy hozzájusson az ország "az engedmények nélküli, jogosan járó forrásokhoz".

Az Európai Bizottság és a kormány között folyó politikai játszma két hiteltelen szereplő látszatvitája, amelynek semmi köze valójában a jogállamisághoz és a korrupcióhoz - értékelt Dúró Dóra, hozzátéve: az uniós szervek hallgattak 2006-ban, amikor a magyar rendőrség tömeges jogsértéseket követett el az utcákon, jelenleg is kettős mércét alkalmaznak Ukrajnával szemben, figyelmen kívül hagyva a kisebbségi jogok ottani sérülését.

Példaként említette azt a lettországi törvényt is, amely lényegében betiltotta az orosz nyelvű iskolai oktatást; szerintük ez elfogadhatatlan kollektív megbélyegzés.

Dúró Dóra szerint a magyar kormány és a miniszterelnök is "hiteltelen szereplő ebben a vitában", mivel gumiszabályokat tartalmaznak a most elfogadni kívánt törvények, így nem alkalmasak a korrupció visszaszorítására. Ráadásul szerinte félő, hogy pártkáderekkel vagy strómanokkal töltik fel a frissen felállítandó intézményeket.

Brüsszeltől függetlenül, a magyar emberek érdekében kellene felállítani egy korrupcióellenes ügyészséget, amelybe nem elsősorban állami szereplők, hanem minden párt küldhetne tagot - mondta a Mi Hazánk politikusa, azt is szorgalmazva, hogy készüljön "valós mérleg" Magyarország európai uniós tagságáról.

A szavazás után Dúró sajtótájékoztatót tartott. Szerinte a kormány letérdelt Brüsszelnek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató