2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

EP-képviselők azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy „ne alkudjon meg” Magyarországgal szemben

Az EP-képviselők figyelmeztették a Bizottságot: meg kell védenie Magyarországon az EU pénzügyi érdekeit.

Az Európa Tanács soros elnökségét képviselő cseh Mikuláš Bek Európa-ügyi miniszter a minap azt mondta, hogy a jogállamisági mechanizmust most első ízben indították el, és a tagállamoknak körültekintően kell eljárniuk. Az uniós nagykövetek szerdán vitatják meg a kérdést, tette hozzá, majd biztosította a Házat: a Tanács ellátja feladatát az uniós büdzsé védelmében.

Johannes Hahn költségvetési biztos a Magyarország által benyújtott, az uniós büdzsét fenyegető veszélyt kezelő „17 korrekciós intézkedést” jó irányba mutató, fontos intézkedésnek nevezte. A Bizottság november 19-e után értékeli, hogy Magyarország beterjeszti és végrehajtja-e a felvetett jogszabályokat.

A legtöbb képviselő üdvözölte a bizottsági javaslatot és gyors döntést vár a Tanácstól a javaslat értelmében 7,5 milliárd eurónyi, Magyarországnak szánt forrás befagyasztásáról. A felszólalók nagy része kétségbe vonta, hogy a magyar javaslatok igazi reformokat jelentenek, és nem csak a források megvágásának elkerülését szolgáló, „üres ígéretek".

Ezen képviselők szerint a von der Leyen által vezetett Európai Bizottságnak 

szilárd bizonyítékokat kell találnia, alaposan meg kell vizsgálnia a végrehajtott reformokat, és nem szabad kompromisszumokat jogállamisági garanciaként elfogadnia csak azért, mert Orbán ezt ajánlja.

Más képviselők bírálták az Európai Bizottságot, amiért az szerintük alkudozik a jogállamiságról, és „fél szívvel” alkalmazza a jogállamisági feltételrendszert. Olyanok is voltak, akik szerint ha a Bizottság „kapitulál Magyarország előtt”, akkor elveszti a Parlament bizalmát.

Mások viszont azzal vádolták a Bizottságot, hogy az „csak az európai konzervatív kormányokat támadja”, és „brüsszeli ideológiát” kényszerít a magyar emberekre és demokratikusan megválasztott kormányukra, míg hasonló jogállamisági, igazságszolgáltatási és korrupciós ügyeket más országokban nem vizsgál.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató