2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

EU-biztos: Ukrajna a háború miatt egyelőre nem léphet be a NATO-ba

Thierry Breton szerint az ukrán követelés „jelképes”.

Amíg a területén háború folyik, Ukrajna nem léphet be a NATO-ba – jelentette ki csütörtökön az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton.

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök NATO-tagságért folyamodott, de, mint közismert, annak, hogy egy ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez csatlakozhasson, előfeltétele, hogy a területén ne folyjanak hadműveletek. Ukrajnában háború dúl, így világos, hogy e pillanatban lehetetlen a belépése a NATO-ba” – mondta a francia BMF televíziónak Párizsban nyilatkozva Breton.

Az uniós biztos Zelenszkij kijelentését „politikai demarsnak” nevezte, véleménye szerint az ukrán követelés „jelképes”.

A hirado.hu-n azt írják: az ukrán elnök szeptemberben közölte, hogy Kijev gyorsított eljárásban kéri felvételét a katonai szövetségbe. Volodimir Zelenszkij ezt röviddel azután jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az érintett régiók vezetői aláírták azt a szerződést, amely szerint az oroszok által elfoglalt négy ukrajnai térséget Oroszországhoz csatoltak. A moszkvai döntést népszavazás előzte meg, amelynek legitimitását eddig kizárólag Észak-Korea ismerte el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató