2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A PDSZ-s patkányok azonnal tárgyalni akarnak a kormánnyal

Nyílt levelet juttatott el pénteken Orbán Viktorhoz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amelyben a sztrájkbizottság összehívását és hozzáértő oktatási kormánybiztos kinevezését követelik – írja az MTI. A levél szerint azonnali, érdemi béremelést is követelnek, és jövő héten szeretnének tárgyalni a kormány képviselőivel.

A kormányoldal az elmúlt hetekben rendszeresen azzal érvelt, hogy a pedagógusok béremelését csak az uniós helyreállítási alap forrásaiból tudják finanszírozni. A pedagógus-szakszervezetek szerint azonban erre az állami költségvetésből is van lehetőség, így nem fogadják el az érvet, „miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését”.

A PSZ és a PDSZ azt is kéri, hogy a miniszterelnök „haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető” kormánybiztost, akivel a szakmai párbeszédet folytathatnak az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról és a közoktatás modernizációjáról, ezen témák megvitatása ugyanis „nem tűr halasztást”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató