2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

Biden szerint 60 éve nem volt ilyen közel a világ az atomháborúhoz

Joe Biden figyelmeztette a világot, hogy „Armageddonnal” nézz szembe, ha Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyverrel próbálja megnyerni az ukrajnai háborút. Az amerikai elnök az eddigi legszókimondóbb megjegyzéseit az atomháború fenyegetésével kapcsolatban egy New York-i demokrata párti adománygyűjtésen tette, mondván, hatvan éve nem volt közelebb a világ egy nukleáris katasztrófához - írta a Guardian.

Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe az Armageddon lehetőségével – mondta Biden.

Az amerikai elnök szerint Putyin nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek vagy biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél, mert a hadserege jelentősen alulteljesít.

Ha Oroszország nukleáris fegyvert használna, akkor az dilemma elé állítaná az Egyesült Államokat és szövetségeseit, a legtöbb szakértő és volt tisztviselő azt jósolja, hogy ha Washington katonailag visszavág, az valószínűleg hagyományos fegyverekkel történne, hogy elkerüljék a gyors nukleáris háborúig tartó eszkalációt. Biden azonban csütörtök este kijelentette: „Nem hiszem, hogy létezik olyan forgatókönyv, hogy könnyen használunk egy taktikai nukleáris fegyvert, és ne érjük el az Armageddont.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint pedig ha Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyvert használ, akkor hiába bújik el egy atombunkerben, nem tudja megmenteni a saját életét sem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató