2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

„Ha elkerülhetetlen a harc, akkor te üss először” – ma 70 éves Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma ünnepli a 70. születésnapját, ennek apropóján a TASZSZ orosz állami hírügynökség összegyűjtötte az orosz elnök legemlékezetesebb megszólalásait.

„Oroszország egy olyan ország, amelynek több mint ezeréves történelme van, és szinte mindig élvezte azt a kiváltságot, hogy független külpolitikát folytathat” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a müncheni biztonsági konferencián 2007. február 10-én.

2020. május 17-én pedig a következőket mondta az Orosz Föderációról: „Oroszország nem csak egy ország, hanem egy különálló civilizáció: soknemzetiségű ország, sokféle hagyományokkal, kultúrával, vallással.”

A modern világ egypólusúságáról

„Úgy vélem, hogy a modern világ számára az egypólusú modell nem csak elfogadhatatlan, hanem egyenesen lehetetlen. Maga a modell működésképtelen, mivel nincs és nem is lehet erkölcsi alapja a modern civilizációnak.” (Idézet egy 2007-es beszédből.)

„Bármennyire is igyekeznek a nyugati és az úgynevezett nemzetek feletti elitek megőrizni a fennálló rendet, egy új korszak jön, egy új szakasz a világtörténelemben. Csak a valóban szuverén államok képesek olyan fejlődési modellt mutatni másoknak, amelyekben az ember nem eszközzé, hanem a legfőbb céllá válik.” (Részlet egy 2022-es beszédből.)

Az oroszellenes szankciókról

„A szankciók sok szempontból globális válságot idéznek elő. Kitalálóik, akiket rövidlátó, felfújt politikai ambíciók, az úgynevezett ruszofóbia vezérel, nagyobb mértékben saját nemzeti érdekeiket, saját gazdaságukat, polgáraik jólétét sújtják. Az embereket nem lehet nyomtatott dollárral és euróval etetni” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a szeptember végi orosz annexióalkalmával.

Az Egyesült Államokról

„Néha az a benyomásom, hogy az Egyesült Államoknak nincs szüksége szövetségesekre. Nekik vazallusokra van szükségük” – fogalmazott Putyin 2020 derekán.

„Barack Obama egyszer azt mondta, hogy az amerikaiaknak különleges jogaik vannak, kizárólagosak, szinte az egész világ számára, ezzel nem tudok egyetérteni. Az Úr mindenkit egyformának teremtett, azonos jogokkal. És ezért azt mondani, hogy valakinek valamire kizárólagos joga van, az számomra elfogadhatatlan” – hangzott el az orosz elnök szájából 2021 márciusában.

A NATO keleti bővítéséről

„Mint tudják, ígéretet kaptunk arra, hogy a NATO-blokk infrastruktúráját egyetlen centiméterrel sem mozdítják kelet felé. Ezt mindenki jól tudja. Ma látjuk, hogy hol van a NATO – Lengyelországban, Romániában, a balti országokban. Valamit mondtak, aztán az ellenkezőjét tették” – mondta Putyin az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követően, 2022. február 1-jén.

Ukrajnáról

„Oroszország volt az, amely megteremtette a modern Ukrajnát, jelentős történelmi területeket adtunk át, a lakossággal együtt, közben senki nem kérdezte meg az embereket arról, hogy hol, hogyan akarnak élni, milyen környezetben akarják felnevelni gyermekeiket” – hangzott el a megszállt ukrán területek elcsatolásáról szóló orosz állami ünnepségen.

A Krímről

„A mi népünk a Krímben él, és maga a terület stratégiailag fontos, mert itt található a sokoldalú, de monolitikus orosz nemzet és a központosított orosz állam kialakulásának szellemi forrása. A Krím jövőjét az ezen a területen élő emberek határozták meg. Ők az Oroszországgal való újraegyesítés mellett szavaztak. Ennyi. Pont” – újságíróknak tett megjegyzése egy 2015. augusztus 18-i krími látogatás során.

Az ukrajnai „különleges katonai műveletről”

„Célja, hogy megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá. És ennek érdekében arra fogunk törekedni, hogy demilitarizáljuk és nácítlanítsuk Ukrajnát, valamint hogy bíróság elé állítsuk azokat, akik számos véres bűncselekményt követtek el a civilek ellen, beleértve az Orosz Föderáció állampolgárait is” – részlet az orosz állampolgárokhoz intézett beszédből, ami a háború kirobbanásakor hangzott el.

A Szovjetunió összeomlásáról

„A Szovjetunió összeomlása az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Az orosz nép számára valóságos drámává vált. Több tízmillió polgártársunk és honfitársunk került orosz területen kívülre. Az összeomlás járványa magára Oroszországra is átterjedt” – üzenet az Orosz Föderáció Szövetségi Gyűléséhez 2005. április 25-én.

Elnöki munkájáról

„Reggeltől estig dolgozok, és ezt teljes odaadással teszem. Elégedett vagyok a munkám eredményeivel” – mondta újságíróknak Vlagyimir Putyin 2008. február 14-én.

A személyes oldaláról

„50 évvel ezelőtt a leningrádi utca megtanított egy nagyon fontos leckére: ha elkerülhetetlen a harc, akkor neked kell először ütnöd” – mondta Vlagyimir Putyin 2015 októberében.

„Én is ember vagyok, néha engem is megpróbálnak becsapni. De mielőtt cselekszem, megnézem, hogy mik az indítékok, mit akart ez az ember, miért akart átverni, mire törekedett” – közölte az orosz elnök egy 2017. június 15-i közvetlen beszélgetés alkalmával, írja a TASZSZ.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató