2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hatalmas robbanás történt az oroszok féltve őrzött Krími hídján, látszólag nagyon súlyos a kár

Ma hajnalban robbanás történt a Krímet és Oroszországot összekötő hídon. Egy üzemanyagszállító vasúti szerelvény lángokban áll, a híd egy része látszólag leomlott.

Hatalmas lángokkal ég egy vasúti szerelvény a Krímet és Oroszországot összekötő, Kercsi híd néven is ismert Krími hídon. A járműforgalomra alkalmas szekció egy része leomlott, a híd láthatólag súlyosan megsérült.

 

Közelebbi felvételek alapján egy üzemanyagszállító vasúti szerelvény gyulladt ki, a szerelvény ma hajnalban is lángokban állt.

Egyelőre nem lehet megállapítani biztosan, hogy baleset történt-e, vagy ukrán támadás eredménye a robbanás. Orosz források eddig "incidensnek" nevezik az ügyet, a hidat a hatóságok pedig teljesen lezárták. Állítólag személyi sérülés nem történt.

A híd annyira megrongálódott, hogy egy ideig biztosan járhatatlan lesz, az oroszok azt ígérték, hogy a járműforgalom a továbbiakban kompok segítségével fog tudni átkelni a Kercsi-szoroson. A TASzSz beszámolója szerint a tengeri forgalom nem érintett.

 

A Krími híd mind logisztikai, mind stratégiai, mind pedig politikai szempontból extrém fontos objektumnak nevezhető az orosz vezetés szemében.

Mint ismert, Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet (ezt a lépést a legtöbb ország a mai napig nem tartja legitimnek), 2016 és 2018 közt pedig hidat építettek a Krím és az orosz szárazföld között, melynek eredménye Európa leghosszabb hídja, a Krími híd lett.

Jól mutatja az építmény szignifikanciáját, hogy a híd felavatását maga Vlagyimir Putyin elnök végezte, aki egy teherautó-konvoj élén haladt át a hídon Oroszország felől a Krím felé. A négysávos gépjármű-forgalomra alkalmas pályán és két vasúti sínen az oroszok civil járművek mellett katonai eszközöket is szállítanak. Ezért a híd a herszoni régió katonai utánpótlásának szempontjából is stratégiai fontosságú.

Ha bebizonyosodik, hogy ukránok támadták meg a hidat, alighanem a konfliktus jelentős eszkalációjára kell, hogy készüljünk. A híd szándékos megrongálása ugyanis olyan, szimbolikus lépés, melyet nem hagyhat a Kreml válaszlépés nélkül. Ukrán források a háború kezdete óta hangoztatják, hogy az "illegálisan épült hidat le kell rombolni."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató