2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Negatívra rontotta Ausztria osztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Kockázatokat lát a hitelminősítő a sógoroknál.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria „AA plusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását az Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette az osztrák besorolást. A Fitch elsősorban azzal a véleményével indokolta a szombat hajnalban Londonban bejelentett lépést, hogy Ausztria makrogazdasági kilátásait és közfinanszírozási rendszerét az energiaellátásból és az árakból eredő, lefelé ható kockázatok terhelik. A hitelminősítő e kockázatok közé sorolta az orosz földgázszállítások esetleges teljes és hosszú ideig tartó leállását.    

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy Ausztria függése az orosz földgáztól még európai összehasonlításban is magas, azzal együtt is, hogy az orosz import részaránya a teljes ellátáson belül 50 százalék alá csökkent az ukrajnai háború előtti 80 százalékról. A Fitch közölte: felülvizsgált várakozása szerint az osztrák hazai össztermék (GDP) értéke jövőre 0,2 százalékkal csökken. A hitelminősítő kiemeli, hogy ez jelentős lefelé irányuló korrekció, hiszen a cég tavaszi előrejelzése még 2,4 százalékos osztrák gazdasági növekedést valószínűsített 2023-ra. A Fitch elsősorban az osztrák feldolgozószektorban vár recessziót, tekintettel a kivételesen magas energiaárakra, a monetáris szigorítás gyorsuló ütemére és a fő kereskedelmi partnereket sújtó negatív hatások átgyűrűzésére.    

A cég az idei évre ugyanakkor a korábban várt 3,3 százalékos GDP-növekedésnél számottevően jobb, 4,5 százalékos növekedésre számít az osztrák gazdaságban az év első felében tapasztalt kivételesen erőteljes teljesítmény miatt. A Fitch Ratings azzal számol, hogy a GDP-arányos osztrák államháztartási hiány az idén eléri a 3,2 százalékot és jövőre 3,4 százalékra bővül tovább, 2024-ben viszont 2,2 százalékra csökken.

A hitelminősítő ugyanakkor arra a számít, hogy a nominális GDP-növekedés és továbbra is kismértékű deficitek környezetében a GDP-arányos osztrák államadósság-ráta 2024 végéig 76,1 százalékra csökken a 2020-ban mért 82,9 százalékos legutóbbi csúcsról.

Az államadósság-ráta azonban így is számottevően meghaladja a koronavírus-járvány előtti 70,6 százalékot,
valamint a Fitch által az „AA” sávban nyilvántartott szuverén adósok adósságrátájának előrejelzett 47 százalékos GDP-arányos mediánszintjét – áll a Fitch Ratings elemzésében.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató