2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Vucsics: Clinton 1999-ben arra kérte Orbán Viktort, hogy Magyarország támadja meg Szerbiát

A magyar miniszterelnök visszautasította az amerikai elnök kérését – számol be az Index a horvát Dnevnik portál alapján.

„Magyarország a mi őszinte barátunk, Görögország, Románia, Bulgária és Albánia pedig kimondta, hogy az intézkedés ellen van. Az EB is ezt mondta, de a döntést az Európai Unió fogja meghozni – jelentette ki Aleksandar Vučić szombati sajtótájékoztatóján az EU-nak arról a megoldásáról, miszerint Szerbiának engednie kellene Koszovót csatlakozni a nemzetközi szervezetekhez – írja az Index a dnevnik.hr alapján. A szerb elnök kiemelte, hogy Horvátország megbízhatatlan, ami az olajszállítást illeti; éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, hogy megkezdjék a 128 kilométer hosszú olajvezeték építését. Elmondása szerint országának 75 napra elegendő olaja és 95 napra elegendő benzine van. Ami a gázt illeti,

ők rendelkeznek a legnagyobb tartalékokkal.

Vučić elárulta azt is, hogy Szerbia az extraprofitok megadóztatásán gondolkodik, ahogyan azt Európa egyes részein – csakúgy, mint Magyarországon – teszik. „Az EU-ban nálunk csak Magyarországon van alacsonyabb gázár a lakosság számára” – mondta, és rámutatott, Horvátországban, valamint Németországban drágábban lehet megvásárolni az energiát. Kijelentette, Szerbia polgárai nyugodtak lehetnek a telet, a gáz és az áram árát illetően.

A szerb elnök kijelentette azt is,

1999-ben Bill Clinton arra kérte Orbán Viktort, hogy Magyarország észak felől támadja meg Szerbiát, de ezt a magyar miniszterelnök visszautasította.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató