2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Szeméttel kezdenek fűteni Lengyelországban

Bár Duda elnök 200 évre elegendő szénkészletről beszélt, azt valahogy senki nem látta még. A lengyelek ezért inkább biztosra mennek, és gyűjtögető módba kapcsoltak.

Lengyelország klímavédelem szempontjából az egyik legtragikusabb eredményeket produkáló uniós tagállam: az EU-n belüli 100 legszennyezettebb levegőjű város közül negyven Lengyelországban található. Nem csoda, hiszen az ország energiaellátása a szénre épül, de jelenleg ez sem nyújt megnyugtató választ a közelgő tél kihívásaira: a lengyel kormány – bár erre senki nem kérte – már akkor megszavazta az addig Oroszországból érkezett szén elleni szankciót, amikor az Európai Bizottság még éppen csak formálgatta az ezzel kapcsolatos tervet.

Júliusban Mateusz Morawiecki miniszterelnök már kritikus szénhiányról beszélt

(arról nem, hogy ezt ők okozták maguknak), szeptemberben pedig a világháború óta nem látott jelenetek játszódtak le a bányáknál, ahol több kilométeres sorokban napokig várakoztak a polgárok, akik igyekeztek minél több szenet bespájzolni a télre. 

Senkit nem nyugtatott meg Andrzej Duda köztársasági elnök, aki 200 évre elegendő szénkészletekről beszélt, de Anna Moskwa környezetvédelmi miniszter is csak olajat öntött a nem létező tűzre, amikor egy interjúban arról áradozott, mennyire egészséges is 17 fokban élni. A Bloomberg beszámolója szerint ugyanis a háztartások 60 százalékának nincs elegendő tüzelője a tél átvészelésére, ezért egyes helyeken már elkezdték a háztartási hulladékot felhalmozni, „minden jó, ami ég” alapon. 

A kormány – amely tulajdonképpen a szankcióival kivégezte az ország biztonságos energiaellátását – megoldásképpen egyet tud tenni:

maszkokat fog osztogatni a lakosságnak a várhatóan kiugró légszennyezettség miatt.

Közben Jarosław Kaczyński, a kormánypárt elnöke maga is arra biztatja a polgárokat, hogy mindent használjanak fel a kályhákban, kivéve a súlyosan levegőszennyező anyagokat, például a műanyag palackokat és a gumiabroncsokat. 

A lengyel tervek az atomerőművek építéséről ambiciózusak ugyan, de ezen a télen nem fogják megoldani a problémákat.Maga a kormány is zsákutcába szaladt a szénszankciókkal, de legalább mernek nagyot álmodni: ha atomerőmű nem is épül, néhány nukleáris töltetet legalább megpróbálnak beszerezni. 

Azzal lehet csak igazán befűteni.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató