2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fel kellett világosítani a momentumos képviselőt: Dél-Alföldön nincs erdő

Az oktatásügyről, a tűzifaprogramról és a pedagógusbérekről is szóltak a napirend előtti felszólalások hétfőn az Országgyűlésben.

Sebők Éva (Momentum) szerint Békés megyében az általuk felkeresett tüzépek többségében augusztusban és szeptember közepén sem tudtak volna vásárolni, és ahol volt fa, ott is mennyiségi korlátozásokkal. Amikor a kormány bevezette a hatósági áras tűzifát, a Békés megyei erdészetek azt sem tudták megmondani, hogy mikor lesz fa, és a kiszállítást, valamint az aprítást sem vállalták – tette hozzá.

A „szociális tömegkatasztrófa” elkerülése érdekében arra szólította fel a kormányt, hogy használják fel a Magyar Honvédségnél meglevő, az ország védelmének kockáztatása nélkül átcsoportosítható emberi és tárgyi erőforrásokat arra, hogy segítsenek a hatósági áras tűzifa szállításában, elosztásában, esetleg kitermelésében.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a tűzifa programra a megnövekedett energiaárak miatt volt szükség,

a Dél-Alföldön pedig azért nincs elegendő tűzifa, mert nincs erdő.

Ezért az agrárkormányzat a zalai mecseki, pilisi és az észak-magyarországi erdőgazdaságokból már vasúton és kamionokkal juttatja el a fát a Dél-Alföldre.

Az országban átcsoportosításokkal több mint háromezer szakember dolgozik azért, hogy rendelkezésre álljon mindenhol a tűzifa – mondta.

(Demokrata)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató